Posted by: JanChris | 05/12/2007

Når kritik mødes med total tavshed…

Som forventet blev Ralf Pittelkows uvidenskabelige undersøgelse af nyhedsindslag på DR og TV2 under valgkampen fuldstændig ignoreret af de to landsdækkende tv-kanaler og alle andre danske medier – selvfølgelig med undtagelse af Jyllands-Posten.

De danske medier plejer ellers helt ukritisk at tage alverdens universitets-specialer om emnet for gode varer – så længe, de kommer frem til den ønskede konklusion, nemlig, at DR og TV2 ikke er venstreorienterede. Det beviser Pittelkows undersøgelse imidlertid klokkeklart, at de er: De indslag, han gennemgik, var vinklet på en sådan måde, at oppositionen hele fem gange så ofte som regeringen blev stillet i et fordelagtigt lys. Særlig grelt var det på DR, hvor venstrefløjen kunne glæde sig over syv gange så mange positive indslag som højrefløjen, mens forholdet på TV2 “kun” var tre-fire til én.

Det interessante er dog ikke så meget resultatet, men derimod reaktionen fra de to public service-stationer: Fuldstændig tavshed, eller som italienerne siger: Silenzio stampa. I virkeligheden er den manglende reaktion en ren tilståelse efter devisen: Vi ved godt, du har ret, men vi kan- eller vil ikke gøre noget ved det, og derfor er det bedre at lade sagen dø og undlade at omtale den overhovedet.

Med ovenstående in mente og ikke at forglemme den venstreorienterede propaganda på uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser, i fagforeninger, private foreninger, kulturlivet etc., samt det faktum, at en massiv majoritet af indvandrerne stemmer på venstreorienterede partier, er det næsten ufatteligt, at danskerne alligevel har givet en borgerlig regering flertal ved tre valg i træk. Mit gæt er, at højrefløjen havde fået et sted mellem 65-70% af stemmerne, hvis ikke den havde skullet kæmpe med de ovennævnte faktorer, for der er ingen tvivl om, at propagandaen har en virkning – den har bare ikke været helt kraftig nok de sidste seks år.

Hvis DR og TV2 havde villet gøre noget ved problemet, skulle de ansætte medarbejderne på nyhedsredaktionerne efter politisk overbevisning, så hele det journalistiske spektrum var repræsenteret. Venstre- og højreorienterede ser simpelthen verden på forskellige måder, og selv hvis journalister tilhørende den ene fløj efter bedste evne og intentioner forsøger at lave det, de opfatter som en god- og alsidig nyhedsdækning, vil deres politiske overbevisning alligevel altid påvirke journalistikken i sidste ende. Det har vi set tusindvis af eksempler på de sidste mange år, og derfor må det være på tide at tænke nyt, men hvem tror i fulde alvor, DR og TV2 nogensinde vil ændre sig?


Kommentarer

 1. Helt enig. Rent sagligt har oppositionen intet leveret til løsninger af tidens problemer. Dit estimat ligner ganske mit, 2/3 burde stemme VKO, havde vi ikke haft sovjettiske tilstande i medier og skoler.

 2. Alligevel må vi glæde os over, at tilstandene i Danmark trods alt er bedre end så mange andre steder.

 3. Kære janchris
  Tak for en interessant blog. Du peger på det helt rigtige, men problemet med konformiteten i det danske mediebillede er blevet forværret af det monopol, DR har opbygget gennem Folketingets indførelse af medieskatten. Over på 180grader.dk, som jeg normalt ikke bryder mig om, peger flere på, at de borgerlige partier har sig selv at takke for venstredrejningen, fordi ingen af partierne har ønsket at tage et opgør med DRs tvangsfinansiering.
  http://www.180grader.dk/klumme/DR_kan_g_re_det_meget_bedre.php
  Var det ikke på tide at DR blev privatiseret og avisstøtten fjernet?

 4. Hej Anders

  Tak for din kommentar.
  Ja, jeg er heller ikke vild med medielicensen. Indtil for nylig betalte jeg nemlig kun radiolicens, da jeg ikke har noget fjernsyn…
  Jeg kan også kun beklage, at regeringen ikke har fjernet eller i hvert fald reduceret den tvungne licensbetaling til DR, men i det mindste kan man da glæde sig over, at Brian Mikkelsen ikke sprang hjælpende til, da den enorme budgetoverskridelse på byggeriet af DR-Byen kom til hans kendskab. Det ville en socialdemokratisk/radikal regering med absolut sikkerhed have gjort.
  For at være helt ærlig tror jeg ikke, Anders Fogh tør at fjerne støtten til DR – og slet ikke nu, hvor han er slået ind på en endnu mindre konfrontatorisk og mere midtsøgende kurs. Det skulle være sket allerede ved regeringens tiltræden i 2001, nu kan jeg ikke se det for mig de næste mange, mange år – desværre.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: