Posted by: JanChris | 18/04/2015

Hykler-Helle: Se, hvordan Thorning pressede Fogh til kommunalt overforbrug, som hun i dag giver Venstre hele skylden for

Stort set alle danske medier knuselsker Helle Thorning-Schmidt og hader Lars Løkke. Det er ikke en beklagelse, blot en konstatering. I det hele taget minder mediedækningen i øjeblikket lidt om nordkoreanske tilstande. I hvert fald slipper den nuværende regering i almindelighed og statsministeren i særdeleshed afsted med ting, der ikke burde kunne lade sig gøre i et demokratisk land med frie og kritiske medier.

Tag for eksempel Thorning-Schmidts rituelle og monotone angreb på Lars Løkke for ikke – som ledende minister i VK-regeringen – at have haft styr på de kommunale budgetter i 00’erne. Den påstand gentager hun med en til sikkerhed grænsende sandsynlighed næsten hver eneste gang, hun lader sig interviewe til diverse medier eller duellerer med Venstre-formanden under Tirsdagsspørgetimerne. Det er simpelthen noget, hun har sagt hundredevis, eller i hvert fald dusinvis, af gange siden valget i 2011. Det er da også rigtigt, at der bl.a. i de fede år i 00’erne fandt et kommunalt overforbrug sted. Så langt, så godt. Problemet er bare, at selvsamme Thorning dengang ikke ligefrem råbte vagt i gevær og advarede mod udviklingen i stærke vendinger – nej, tro det eller lad være, hun hamrede tværtimod løs på den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, for at presse ham til at give de kommuner, hun altså i dag mener brugte uhæmmet løs af de kommunale midler i 00’erne, lov til at brænde endnu flere penge af, end de allerede gjorde! Det er da hykleri, der er til at få øje på.

Det var heller ikke just sådan, at Thorning-Schmidt i sin tid valgte de mest diskrete platforme til at sprede det glade – og populære – budskab. Nej, det skete bl.a. i en direkte tv-duel med Anders Fogh på DR1 foran et millionpublikum i de danske hjem den 4. november 2007, kun ni dage før Folketingsvalget det år. I 6 minutter bankede hun løs på Fogh og afkrævede ham syv gange (!) en garanti for, at han IKKE ville genåbne budgetterne og gribe ind over for de kommuner, der havde hævet skatterne og brugt endnu flere penge, end de allerede måtte i henhold til regeringens aftale med Kommunernes Landsforening, KL, nemlig 1,4 mia. kr. ekstra i stedet for 750 mio. kr.

Thorning-Schmidt fortsatte indigneret med at tale om de voldsomme konsekvenser, det ville have, hvis de skal til at genåbne budgetterne; (…) De selvsamme kommuner sidder med sparekataloger, som nærmest er uhyggelig læsning. (…) Vi kender jo konsekvenserne. Vi så et sparekatalog fra Næstved forleden dag. Det var uhyggelig læsning, Anders. Der sidder de og skal bestemme sig til, om de skal skære ned på undervisningstiden i dansk og matematik, eller om de muligvis skal putte de ældre en time tidligere i seng. (…) I Fredericia, der sidder de med et sparekatalog, der handler om: Skal forældrene selv have bleer med i vuggestuerne, eller skal de 0-2-årige selv have deres egen mad med?

Se selv de Thorningske tirader ved at klikke her (fra 4.48 min.). Hvis du vil høre, hvordan det lyder i dag – og ikke har sarte ører og nerver – når statsministeren bebrejder Venstre de kommunale budgetoverskridelser i 00’erne, skal du klikke her. Der er tale om et sammenklip af udtalelser i Folketingssalen fra årene 2013-2015. Jeg kunne selvsagt have fundet mange, mange flere eksempler.

Med ovenstående in mente skulle man jo tro, statsministeren trods alt ville have bare et absolut minimum af anstændighed, så hun i dag holdt nogenlunde lav profil og undlod at kritisere Løkke alt for meget for det kommunale overforbrug i 00’erne, men nej: Sådan er Thorning-Schmidt – og Bjarne Corydon for den sags skyld – ikke skruet sammen. Her er der tale om skruppel- og skamløse politikere, der ikke ejer skyggen af selvkritik eller selvindsigt, og hvis moralske habitus er ikke-eksisterende. Der er utallige andre tilfælde, hvor især de to har sagt ting, man næsten ikke kan fatte, de kunne få sig selv til at sige, når man tænker på de lig, de selv har med i lasten fra deres oppositionstid. Læs f.eks. denne perle fra statsministeren den 16. december sidste år:Jeg ved godt, at når man går ind i et valgår, som vi gør næste år, så sidder sandheden lidt løst. Jeg har også bemærket, at Venstre har lavet et eller andet valgkatalog, hvor man ikke er så tæt på sandheden. Men jeg vil alligevel opfordre til, at man holder sig til sandheden.

Eller hvad med dette citat fra den seneste spørgetime: (…) men sandheden er, at hr. Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti mente, at det var en god idé at have den her fremgangsmåde, indtil vindene så blæste lidt anderledes i debatten; så skiftede man holdning. Det er så ikke første gang, Dansk Folkeparti har gjort det. Det er nærmest et mønster.

Man kan levende forestille sig, hvordan de danske medier og offentligheden her i landet ville reagere, hvis Bjarne Riis forsøgte at gøre karriere som en indædt kritiker af dopede cykelryttere, eller hvis Klaus Riskær Pedersen og Stein Bagger blev selvbestaltede eksperter i god virksomhedsførelse. Det lyder umiddelbart som forehavender, der på forhånd er dødsdømte? Ja, det kan man mene, men når Helle Thorning-Schmidt – med de beundrende medier som stiltiende iagttagere – kan fremstille sig selv som en troværdig og legitim kritiker af VK-regeringens økonomiske politik og andre politikeres principfasthed og moral, er det kun fantasien, der sætter grænsen. I hvert fald er der en vis forskel – nogle ville sige afgrund – mellem at mene, de kommunale budgetter er uhyggelige sparekataloger og senere at fremstille dem som udtryk for uhæmmet overforbrug.

I et normalt og velfungerende demokrati med en kritisk og årvågen presse burde det på ovenstående baggrund med øjeblikkelig virkning være slut med den socialdemokratiske kritik af især Venstre for det kommunale overforbrug i 00’erne, ligesom Thorning-Schmidt burde lægge sig fladt ned og i fuld offentlighed erkende sine fejl og ikke mindst sit hykleri. Som en selvfølge måtte man gå ud fra, medierne fremover ville foreholde hende de ovennævnte udtalelser, hvis hun alligevel skulle angribe Venstre på det punkt. Det mest sandsynlige er nu nok desværre, at solen brænder ud, før bare den ene af tingene sker.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: