Posted by: JanChris | 20/11/2014

Skuffelsen Søren Pind – kommentar til en Venstre-politiker, der umådelig gerne vil være udenrigsminister

Du har i mange år været én af mine absolutte yndlingspolitikere, men jeg synes, du det seneste stykke tid er kommet med en lang række af det, jeg opfatter som mærkelige og ukarakteristiske udmeldinger. Mange af dem hænger sammen med det forhold, der vist er gået op for selv de allermest fatsvage danskere: Du ser dig selv som landets kommende udenrigsminister og agerer derefter. Det indebærer bl.a. en helt ekstrem leflen for embedsmændene i Udviklings- og Udenrigsministeriet. I din verden kan de simpelthen ikke begå fejl, og hvis man vækker dig kl. 4 om natten, vil du springe op af din seng og forsvare dem med næb og kløer. Det er meget muligt, det i sidste ende er en god strategi med henblik på at fremme din egen karriere, men er det også godt for Venstre og den borgerlige opposition? Jeg tvivler. Hvorfor engagerede du dig f.eks. ikke mere i sagen om, hvorvidt Udviklingsministeriet bevidst havde tilbageholdt oplysningen om, at ministeriet og/eller ministeren selv havde godkendt de regler, Løkke rejste efter i GGGI, til dagen efter Kommunalvalget i 2013? Ja, der blev foretaget én eller anden intern pro-forma-undersøgelse, men embedsmændene kunne sjovt nok ikke huske noget som helst, og de mest relevante spørgsmål blev åbenbart slet ikke stillet. Man skulle næsten tro, de pågældende embedsmænd var præ-demente og må på den baggrund forbløffes over, at de overhovedet kan finde på arbejde hver dag, men det var altså ikke noget, du undrede dig over. De fleste vil nok ellers formode, at der har været tale om én eller anden form for direkte eller indirekte ordre fra regeringens side om først at fortælle offentligheden om denne lille detalje dagen efter Kommunalvalget. Nå, men det var i hvert fald ikke noget, du interesserede dig for. Jeg skal ikke udelukke, at det er din chef, Lars Løkke, der har ladet dig vide, at al omtale af GGGI-sagen er dårlig omtale for ham, men på det foreliggende grundlag finder jeg din ageren meget mærkelig.

Så er der de utallige eksempler på udemokratiske metoder, dansk politi og danske myndigheder tog i anvendelse i forbindelse med kinesiske toppolitikeres, herunder præsidentens, besøg i Danmark i 2012. Sandsynligheden for, at de alle sammen er tilfældige, er lige så stor som for at vinde i lotto ti gange i træk. Tibetanske flag, plakater og andre harmløse manifestationer blev fjernet på præsidentens rute og endda fra hans åsyn – set fra luften; Demonstranter blev arresteret og tilbageholdt uden grund, og Kina-kritiske medier kunne gentagne gange ikke få akkreditering af Udenrigsministeriets internationale pressecenter, IPC, til besøget; Hvis man stadig tror, alle disse eksempler er tilfældige, er der lige den yderligere detalje, at lignende episoder også har fundet sted i en række andre europæiske lande, hvor kinesiske ledere har været på besøg. Man begynder langsomt at bevæge sig ud over den statistiske usikkerhed, synes du ikke? Dertil kommer, at Villy Søvndals tale til sin kollega blev censureret af statsministeren, fordi han oprindeligt havde til hensigt at nævne Tibet… Endelig er det jo også kommet frem, at Marianne Jelved, efter hun var ankommet på et officielt besøg i Kina for nylig, i sidste øjeblik opgav at mødes med en verdensberømt kinesisk systemkritiker. Alt dette sammenholdt med, at regeringen var ca. 20 måneder om at give aktindsigt i korrespondancen mellem Statsministeriet, politiet og offentlige myndigheder i forbindelse med Hu Jintaos besøg her i landet – hvorved den sjovt nok kunne behandle ansøgningen efter den nye og langt mere restriktive Mørklægningslov – burde få alle alarmklokker til at ringe, men åbenbart ikke hos dig. Selvom det vist i højere grad er kineserne, der tjener på Danmark end omvendt, vejer hensynet til eksport-interesserne åbenbart også hos Venstre højere end værnet om frihedsrettighederne i Danmark. I hvert fald er det uhyre begrænset, hvad vi har hørt fra din mund i denne sag. Jeg kan dog huske, at du gjorde dig morsom over, at Ekstra Bladet havde nævnt, hvilken gave de danske værter havde købt til deres ærede kinesiske gæster. Det er den detalje i hele virakken omkring Kina-besøget, du er gået mest op i. Meget sigende…

Du synes som bekendt også, det er helt fint, at regeringen lader hensynet til det gode forhold til diktaturstaten Tyrkiet, med den bundkorrupte islamist Erdogan i spidsen, veje tungere end ønsket om at finde frem til den islamist med dansk statsborgerskab, der forsøgte at slå Lars Hedegaard ihjel for halvandet år siden. Udenrigspolitisk pragmatisme frem for kampen mod islamisme og terrorisme i Danmark er devisen, må man nøgternt konstatere. Jeg har svært ved at genkende den gamle værdikriger, Søren Pind, men nu skal han jo også snart være udenrigsminister og dermed stå i spidsen for det danske diplomati, så måske giver det hele alligevel god mening.

Det er også værd at nævne, at du i januar 2013 kritiserede de mange borgerlige, der ikke længere kunne se storheden ved EU. Tidligere havde du selv været en hård kritiker af projektet, men nu var det igen tid til udelukkende at fokusere på det alt det gode, EU-fællesskabet havde ført med sig, f.eks. afskaffelsen af grænsekontrol, hvis genindførelse var et rent skrækscenario for dig og dine børn. Ja, vi har jo alle hørt om de kranke skæbner, der er overgået danskerne gennem tiderne, når de har skullet vente op til en halv time ved den dansk-tysk grænse. Fysisk misbrug, alvorlig sygdom og dødsfald i familien kan børn komme sig over, men at vente nogle minutter ved grænserne er der ingen kur for. Det kan enhver vel forstå.

Skattesagen er endnu et eksempel på dine, efter min mening, mærkelige udmeldinger. Efter Skattesagskommissionens rapport var blevet offentliggjort, skrev du et tweet, om at man sandelig ikke skulle bagatellisere sagen, og hvor krænkende det var, når papirer blev lækket fra offentlige myndigheder. Du forsvarer altså nedsættelsen af en kommission, der blev en realitet på baggrund af en socialdemokratisk skattedirektørs fejl-/løgnagtige redegørelse og udelukkende havde til formål at bringe ledende figurer i dit eget parti til fald. Hvad angår lækken, kan undertegnede skribents sympati ligge på et meget lille sted, når den ene af de to, den gik ud over, selv havde lovet at offentliggøre alt; hendes revisor har sagt, at netop det hele tiden var hensigten, og hendes eget parti på direkte forespørgsel bekræftede, at det skam var sådan, det forholdt sig.

Så er der de mere ubetydelige ting, der har irriteret mig. F.eks., da du stod og leflede for Anders Fogh på Venstres landsmøde i 2012, selvom han nærmest mobbede- og vist nok også overvejede at ekskludere dig fra Venstre i sine sidste år som statsminister, fordi du gav udtryk for synspunkter, der var næsten socialistiske i sammenligning med dem, Fogh selv havde givet udtryk for få år tidligere, og som i dag er ganske ukontroversielle. Jyllands-Posten skrev desuden, at han bagtalte dig over for avisen. Det står også hen i det uvisse, hvorfor du i 2003 som bygge- og teknikborgmester i København gav Helle Thorning-Schmidt – der var gået forgæves utallige andre steder – en særtilladelse til at eje en helårsbolig i Danmark, selvom hun samtidig havde folkeregisteradresse i Bruxelles.

Jeg behøver ikke at nævne andre sager, som f.eks., da du ville hive Holger K. Nielsen i samråd, fordi han havde talt om det cubanske paradis under overdragelsesseancen i Udenrigsministeriet, da han afløste Villy Søvndal på den post, der altså er dit drømmejob.

Utilfredsheden fra min ringhed er jeg ikke i tvivl om, du lever godt med. Værre bliver det, hvis det er en generel tendens blandt Venstre-vælgerne, at de har svært ved at genkende den gamle Søren Pind, der i hvert fald ikke mindede om en selvfed Joschka Fischer-agtig skygge-udenrigsminister.

P.S: Indlægget er en kommentar til denne artikel på Søren Pinds blog, hvor han giver udtryk for endnu et mærkværdigt synspunkt.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: