Posted by: JanChris | 05/11/2014

Henrik Qvortrup i ny bog: i særklasse ubehageligt at interviewe Løkke. Uden konkurrence det værste, jeg har prøvet

Jeg har flere gange her på stedet skrevet, at Henrik Qvortrups nye bog kunne blive ubehagelig læsning for Løkke, i og med den tidligere Se & Hør-chefredaktør og politiske kommentator på TV2 og TV2 News mild sagt ikke bryder sig om Venstre-formanden og vice versa. Jeg har nu, mandag eftermiddag, modtaget bogen – jeg skulle egentlig have haft den i fredags, fire dage før udgivelsesdatoen i går tirsdag – og lever den så op til mine værste forudanelser? Både og, vil jeg sige. På en skala fra 1-10 over, hvor hårdt Qvortrup går til Løkke, befinder vi os vel på en 6’er, men man skal i den sammenhæng bemærke, at ingen andre nuværende toppolitikere omtales bare tilnærmelsesvis lige så meget eller negativt i bogen, som det er tilfældet med Løkke. Qvortrup har da også dedikeret ca. 12 sider til statsministerkandidaten. Derimod er der kun i alt ca. én side om Helle Thorning-Schmidt og tilmed uden ét eneste kritisk ord, hvilket selvsagt ikke er nogen overraskelse. Qvortrup kan som bekendt godt lide statsministeren, og det modsatte er også tilfældet, bedst illustreret ved det forhold, at hun ønskede Qvortrup som sin nye spindoktor i sommeren 2007. I bogen nævner Qvortrup også rygtet om, at de to har haft en affære, men uden at dementere det. Det gjorde han imidlertid for et par uger siden på Radio 24/7 i programmet Det, vi taler om. (fra 46.15 min.)

Løkke, derimod, får med grovfilen i bogen, og der er næppe tvivl om, at de store medier vil gengive Qvortrups syn på sin ærkefjende i stort opsatte artikler i de kommende dage. Som bekendt skrev jeg for ca. en måned siden, at Venstre og Løkke skulle forberede sig på et snarligt veritabelt mediemæssigt tæppebombardement. Det er til dels også allerede begyndt med bl.a. en e-bog om forløbet vedrørende det dramatiske Venstre-krisemøde i Odense, hvorunder Løkke skulle have truet Kristian Jensen med at tage ham med ned, hvis han måtte gå som formand, og historien om, at Venstre afholdt en række private udgifter for Løkke ti måneder længere end først antaget. Inden for kort tid kommer så den længe ventede og frygtede bog om Løkke skrevet af to B.T.-journalister. Den skulle oprindeligt være udkommet før Qvortrups på samme forlag, men af uvisse (juridiske?) grunde er den endnu ikke kommet på gaden.

Hvad skriver Qvortrup så helt konkret? Han nævner selvfølgelig det berømte doorstep-pressemøde på Statens Museum for Kunst i december 2011, hvor han spurgte en presset Løkke om, hvorvidt han havde deltaget i møder, hvor Thorning-Schmidts skattesag blev diskuteret? Det spørgsmål var Løkke ikke meget for at besvare, og Qvortrup beskriver, hvordan det Pludselig slog mig: Lige om lidt tager den lille, svedende mand et hop og nikker mig en skalle. Den fortolkning har Qvortrup nu nævnt tidligere i et interview med Euroman, men gode budskaber tager som bekendt ikke skade af at blive gentaget. I Euroman undrede han sig også over, hvad Løkke mon kunne have imod ham, og søreme om ikke, Qvortrup stadig undrer sig i sin nye bog. Jeg undrer mig for mit vedkommende over, at Qvortrup undrer sig over, at nogen kan være i tvivl om, hvorvidt han afskyr Løkke. Det tror jeg, de fleste TV2 og TV2 News-seere har været klar over i årevis. Ellers kan de få dokumentationen her.

Qvortrup, den barske interviewer, konkluderer: At interviewe Lars Løkke Rasmussen er i særklasse ubehageligt. Uden konkurrence det værste, jeg har prøvet som journalist. Qvortrup tilføjer, at Løkke havde bissede, aggressive metoder og beskriver, hvordan han flere gange oplevede (…) hvordan han efter et interview ikke ville give mig hånden. Hvordan han i dét sekund, kameraerne var slukket, rev mikrofonen af jakkereversen, drejede om på hælen og gik uden at sige et ord. 

Qvortrup mener at vide, at Løkkes foragt for ham skyldes to konkrete episoder: Én, hvor Se & Hør viderebragte et rygte om Venstre-formandens angivelige utroskab med Sophie Løhde i 2008, og en anden, hvor Socialdemokraterne kort før valget i 2011 fik lov til decideret at stjæle Venstres boligpakke og i 19-Nyhederne på TV2 præsentere den som deres egen, alt imens Løkke af logistiske grunde ikke kunne deltage. Den historie kan jeg godt huske. Thorning-Schmidt tonede ganske rigtigt frem på skærmen den aften og fremførte sine indøvede budskaber uden at blive mødt med ét eneste kritisk spørgsmål om, hvornår og hvordan Socialdemokraterne mon havde fået idéen til dette udspil. Alle vidste dengang, der var tale om simpelt socialdemokratisk idé-tyveri – det gjorde Qvortrup også, fremgår det af bogen – og tilbage står så altså spørgsmålet om, hvorfor TV2 alligevel undlod at spørge nærmere ind til omstændighederne vedrørende udspillet.

Qvortrup mener i det hele taget, Løkke er i en klasse for sig – og vel at mærke ikke på den gode måde. Han beskriver, hvordan han var den eneste toppolitiker, der nærmest uden undtagelse reagerede aggressivt fornærmet på kritiske spørgsmål.

Qvortrup fortæller også, hvordan han hele tiden modtog klager over sin journalistik fra seere, der befandt sig overalt i det politiske spektrum. Det, mener han, dokumenterer, at han må have delt sol og vind nogenlunde lige. Derudover fremhæver han et citat fra den radikale, Morten Østergaard, der til Ekstra Bladet havde sagt: Han er præcis lige uelskværdig ved os alle sammen. Qvortrup kunne også have nævnt en måling fra 2011 blandt 100 Folketingsmedlemmer, hvoraf det fremgik, at politikerne i rød blok mente, han var den tredjebedste kommentator, mens de borgerlige politikere omvendt anså ham for at være den tredjedårligste.

Nu er Qvortrups bog andet og mere end Løkke, og selvom jeg kun har fået skimmet den, ser den bestemt interessant ud. Bl.a. kan man læse en detaljeret beskrivelse af, hvordan Anders Fogh i to omgange blev ekstremt ophidset over, at Børsens Nyhedsmagasin i 1999 ville konfrontere ham med de bøsserygter, der cirkulerede i offentligheden, allerede før han blev statsminister. Fogh truede internt i Venstre med at forlade politik, og de pågældende journalister blev i dén grad sat på plads, så de end ikke vovede at stille spørgsmålet, for slet ikke at tale om at skrive historien, da det kom til stykket.

Til slut vil jeg lige nævne, at Qvortrup på én af de første sider i bogen beklager, at han ikke fik muligheden for at dække de seneste to såkaldte skandalesager om Løkke. Hvor ville jeg gerne have været med, skriver han. Man tror ham gerne. Qvortrup havde dog ikke megen lyst til at møde Løkke, da han for nylig var tilbage på Christiansborg for første gang siden Se & Hør-skandalen. Se indslaget fra DR1’s 21 Søndag her (fra ca. 6.55 min.)

P.S: BT.dk havde mandag aften Qvortrups syn på Løkke som sin tophistorie.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: