Posted by: JanChris | 02/10/2014

Tysk EU-korrespondent: Thorning-Schmidt er venneløs blandt europæiske socialdemokrater. “De har stærk reservation mod hende”

Efter EU-topmødet i slutningen af august, hvor Donald Tusk og altså ikke Helle Thorning-Schmidt blev udnævnt til ny EU-præsident, har det været meget småt med informationer om, hvad der virkelig skete, da drømmen om den europæiske toppost brast for den danske statsminister. Thorning-Schmidt har for sit vedkommende dårligt været hjemme siden, og det er nok ikke helt tilfældigt. De danske medier har også holdt sig meget tilbage og blot – efter devisen: Sådan er det jo, når man går efter den slags poster – accepteret, at statsministeren løj dem og den danske befolkning lige op i hovedet i mere end et år, når hun påstod, hun slet ikke var interesseret i at blive EU-præsident og ville sige nej, hvis hun fik tilbudet. Store aviser som Politiken og Jyllands-Posten, der som bekendt tilhører samme koncern, synes endda at være mere eller mindre overbeviste om, at Thorning-Schmidt overhovedet ikke selv gjorde noget aktivt for at få den prestigefyldte EU-post.

For at komme sandheden lidt nærmere har jeg mailet med EU-korrespondenten på den konservative tyske avis, Die Welt, Christoph B. Schiltz. Grunden til, jeg netop var interesseret i, hvad han havde at sige, er, at det var ham, der skrev, at det blandt de europæiske socialdemokrater kun var Malta, der støttede Thorning-Schmidt. Den oplysning kunne man jo godt umiddelbart tro ville skabe hånlige overskrifter herhjemme, men mærkeligt nok er det, så vidt jeg ved, kun B.T.-journalisten, Søren Mortensen, der har nævnt den i et tweet på sin Twitter-profil. Ellers er den blevet fuldstændig ignoreret. Man kan levende forestille sig, hvordan det var gået, hvis Løkke havde stået i en lignende situation.

Hvorom alting er: Die Welt-korrespondenten bekræfter, at Thorning-Schmidt gerne ville have haft præsidentjobbet, men manglede støtte fra sine egne europæiske partifæller. Han tilføjer, at der ikke blev afholdt nogen afstemning i den socialdemokratiske gruppe: Helle hätte es gerne gemacht, aber ihr fehlte der Rückhalt bei den Sozialisten. Eine Abstimmung gab es nicht.

Endnu mere interessant er det imidlertid at høre, hvor dybt modviljen mod Thorning-Schmidt stikker blandt hendes europæiske partifæller: De kan overhovedet ikke lide hende p.g.a. hendes væremåde og politik, lyder vurderingen: Sie mögen sie gar nicht wegen Verhalten und Politik. I en anden mail tilføjer han, at der er tale om en stærk reservation, og at hun har meget, meget få venner blandt sine europæiske kollegaer: Es gibt bei den europ. Sozialisten eine starke Reserviertheit vs TS, sie hat dort sehr, sehr wenige Freunde. Konkret m.h.t. oplysningen om, at hun kun havde støtte fra de maltesiske socialdemokrater, fortæller han, at den stammer fra inderkredsen af de europæiske socialdemokrater og ikke fra en tysker: Die Info mit Malta kam aus dem innersten Kreis der Sozialdemokraten (keine deutschen Sozialdemokraten). 

Der er altså tale om lidt af et paradoks, hvis det vel at mærke er rigtigt – det vides jo heller ikke i alle tilfælde med sikkerhed – at borgerlige regeringschefer som Angela Merkel og David Cameron støttede Thorning-Schmidts kandidatur til EU-præsidentposten, for blandt sine egne europæiske partifæller er hun, som tyskerne siger: unten durch. Omvendt er hun også næsten venneløs og isoleret blandt sine egne regeringskollegaer og partifæller på Christiansborg og ude omkring i det ganske, danske land, mens store dele af erhvervslivet er meget glade for hende, så måske giver det hele alligevel god mening: Thorning-Schmidt er på mange måder og områder borgerlig, men først og fremmest er hun en opportunist.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: