Posted by: JanChris | 01/09/2014

Socialisterne fra Malta støttede – som de eneste – Thorning-Schmidt, der har arbejdet på at blive EU-præsident siden nytår

Helle Thorning-Schmidt fik altså ikke den stilling, hun har arbejdet så intenst på at sikre sig i meget lang tid. Til gengæld får Margrethe Vestager en kommisærpost, og så er der selvsagt ikke andet at gøre end at forsøge at bilde de danske journalister ind, at statsministeren aldrig på noget tidspunkt har gjort noget aktivt for selv at blive EU-præsident, men derimod har udnyttet virakken om sin egen person til i stedet i al stilhed at hjælpe Vestager – alt sammen for kongeriget og den nu forhenværende radikale leders skyld, hvis nogen skulle være i tvivl. Jyllands-Posten og Politikens journalister, der som bekendt arbejder for samme koncern og formentlig også befinder sig nogenlunde det samme sted i det politiske spektrum, har slugt spinnet råt og ufortyndet.

Desværre for statsministeren og konsorter er det ikke alle medier, der er hoppet på limpinden. B.T. kan således afsløre følgende: (…) Siden nytår havde en topembedsmand i Statsministeriet stået i spidsen for at undersøge, om Thorning kunne blive formand for Det Europæiske Råd, men planerne kuldsejlede ved topmødet i juni. Det gjorde de unægteligt, men Statsministeriet var nu godt forberedt på en anden udgang. Ifølge politisk kommentator på Radio 24/7 og Information, Lars Trier Mogensen, havde ministeriet på det tidspunkt sågar allerede skrevet den pressemeddelelse, hvori statsministerens afgang blev annonceret. Hør selv her. Under det samme EU-topmøde i Bruxelles talte TV2’s erfarne EU-korrespondent, Svenning Dalgaard, for sit vedkommende om, at jobbet som formand for Det Europæiske Råd (EU-præsident) var den post, Helle Thorning-Schmidt har forsøgt at skaffe sig igennem de sidste par måneder. Lyt selv her.

Hans Engell og Anders Langballe fra TV2/TV2 News talte i øvrigt også lørdag aften og nat om, at den franske præsident, Francois Hollande, havde udtalt, at de europæiske socialister havde to kandidater til EU-topposterne, selvom de endte med kun at anbefale italieneren, Federica Mogherini, til stillingen som EU’s udenrigschef. Thorning-Schmidt var altså de facto kandidat. Det er da også påfaldende, at ingen socialistisk leder eller regeringschef fra noget EU-land på noget tidspunkt har bekræftet den version, statsministeren har solgt til den danske offentlighed – tværtimod. Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at én af hovedårsagerne til, Thorning-Schmidt ikke nåede sine drømmes mål, netop er, at hun fedtede lidt for meget for Merkel, Cameron og co. og lidt for lidt for sine egne partifæller. Læs blot, hvad Europas næststørste avis, Bild, skrev søndag: (…) Seine Konkurrentin um das neue Amt, Helle Thorning-Schmidt, war auch intern unter den Sozialdemokraten umstritten. Die Dänin hatte zuletzt keine Chancen mehr. Den udlægning understøttes i noget mere detaljeret form af en anden tysk avis, den konservative Die WeltDer Sozialdemokratin Thorning-Schmidt fehlte die Unterstützung der eigenen Partei. Nur Malta stärkte ihr den Rücken. “Sie hätte lieber mehr mit den europäischen Sozialisten reden sollen als sich alleine auf Angela Merkel zu verlassen,” ätzte ein ranghoher Sozialdemokrat. Til forsvar for Thorning-Schmidt må man dog sige, at man ikke skal forklejne maltesisk støtte: Lidt har også ret.

Die Welt-journalisten har senere i en e-mail til mig uddybet forløbet en lille smule: Helle hätte es gerne gemacht, aber ihr fehlte der Rückhalt bei den Sozialisten. Eine Abstimmung gab es nicht.  Sie mögen sie gar nicht wegen Verhalten und Politik. Han bekræfter altså, at hun var interesseret, men der var ikke tale om nogen afstemning blandt de europæiske socialdemokrater. Når de ikke kan lide hende, hænger det sammen med hendes væremåde og politik, altså ligesom det er tilfældet i Danmark.

Hvorom alting er, må man lade statsministeren, at det var en svær spagat, hun var ude i: Hun var nødt til at lefle for de borgerlige ledere fra de store EU-lande, indtil det stod klart, at hun ikke fik posten som EU-præsident, ligesom hun før valget i 2011 var nødt til at fedte for de socialistiske vælgere for overhovedet at kunne blive statsminister og dermed tage det næste skridt videre på karrierevejen ned til endemålet – en toppost i EU-systemet. Nu da den mulighed ikke længere eksisterer, taler al sandsynlighed for, at Thorning-Schmidt igen med fuld kraft vil koncentrere sig om at ae de frafaldne danske vælgere. Om de så vil lade sig forføre igen er nok mere tvivlsomt.

Opdateret den 2. oktober.


Kommentarer

  1. jeg tror at Helle Thorning Schmidt var for lidt politiker (socialdemokrat), og alt alt for fremfusende til at få posten.
    For øvrigt har hun jo beviseligt en kæmpe politisk modstand i sit hjemland Danmark.
    Man kan ikke bruge en minister på så stor en post, der ikke engang kan styrer et så lille land som Danmark, til borgernes tilfredshed.
    Nej det var godt hun ikke fik posten, udseende og charme, samt mange sprog gør det ikke alene.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: