Posted by: JanChris | 20/11/2013

Pønser statsministeren på at udskrive valg? Udviklingsministeren kaldt hjem fra Mellemøsten med øjeblikkeligt varsel

Nogle gange er det de små historier, der er de største og vigtigste. F.eks. stod det endegyldigt klart for mig, at Lars Løkke i 2009 skulle tage over efter Anders Fogh Rasmussen, der som bekendt led af akut udlængsel, da jeg i Ekstra Bladet læste, at Løkke havde bestilt 10 skræddersyede jakkesæt med meget kort varsel. Den historie var langt mere signifikant, end hvad alverdens kommentatorer havde kloget sig om i timevis i diverse medier.

På samme måde kan der i dag – selvom jeg langtfra er lige så sikker – ligge interessante grunde bag oplysningen om, at udviklingsminister Christian Friis Bach med øjeblikkelig varsel er kaldt hjem fra en rejse til Israel og Palæstina. Han siger selv, at det skyldes et hjemligt politisk emne, og man må bare konstatere, at det åbenbart ikke er noget, der kan klares over telefonen.

I de seneste dage har flere kommentatorer, 123, spekuleret i, om statsministeren kunne tænkes at udskrive valg på baggrund af de forbedrede meningsmålinger og ikke mindst den dybe vælger- og tillidskrise, Lars Løkke befinder sig i. Gårsdagens resultat ved Kommunalvalget bekræftede i den forbindelse Socialdemokraternes formodning om, at S og de andre regeringspartier set under ét er i fremgang, for selvom det gamle arbejderparti ikke længere har flere borgmesterposter end Venstre, er Socialdemokraterne samlet set næsten 3 procentpoint større end sin hovedmodstander. På intet tidspunkt de seneste to år har partiet stået så stærkt og Venstre så svagt. Derfor kunne det være tillokkende at trykke på valgknappen nu. Samtidig kunne en valgudskrivelse være en mulighed for Socialdemokraterne og De Radikale for at gå til valg på et fremtidigt regeringssamarbejde, der kun omfatter de to partier, mens det enormt svækkede SF med sin uhyre svage formand – efter min mening den fagligt dårligste minister i nogen regering i nyere tid – for sit vedkommende kunne benytte lejligheden til at løsne sig fra de snærende regeringsbånd og i stedet lancerere sig selv som et noget mere moderat alternativ til Enhedslisten, men altså uden længere at have intentioner om at sidde i regering,

På mange måder ville det altså være forståeligt og plausibelt, hvis statsministeren og resten af regeringstoppen besluttede sig for at udskrive valget netop nu. Omvendt ville det virke udspekuleret på mange, at regeringen slog til på et tidspunkt, hvor Venstre i almindelighed og Lars Løkke i særdeleshed er temmelig svækkede i forhold til, hvordan situationen så ud for bare to måneder siden. Sammenfattende kan man sige, at det er uomtvisteligt, at der i regeringstoppen foregår overvejelser om at udskrive valg før jul. Om de fører til noget konkret, vil de kommende dage vise.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: