Posted by: JanChris | 20/09/2013

Vågn op, Henrik Qvortrup og Helle Ib! Ja, VK havde et ansvar for finanskrisen, men det havde S-SF og medierne også

De to kendte politiske kommentatorer, Henrik Qvortrup og Helle Ib, har i de seneste dage fra hver sit medie hamret løs på Venstre og De Konservative, fordi de to partier har forsøgt at placere en del af ansvaret for den, i hvert fald delvist, forfejlede finanspolitik, der blev ført, da de to partier sad i regering sammen fra 2001 – 2011, på den daværende opposition, altså først og fremmest Socialdemokraterne og SF.

Henrik Qvortrup er ikke overraskende meget bastant i sin udmelding. Han mener, at de udtalelser, Brian Mikkelsen kommer med, de kandiderer til danmarksmesterskabet i ansvarsforflygtigelse. 

Helle Ib er for sit vedkommende endnu mere nådeslås i sin kritik af Venstre og De Konservatives ageren efter offentliggørelsen af den såkaldte Rangvid-rapport. Hun betegner den ligefrem som et skoleeksempel på dårligt politisk forsvar, og fortsætter: (…) Lige så ussel forekommer ansvarsfraskrivelsen. Ifølge Helle Ib skal aben kun placeres ét sted: Det er alene DF og eget svigtende mod, V-politikere i dag bør rette søgelyset mod. 

Man mærker den personlige indignation hos de to kommentatorer, og fred være med det, men så må de også leve med, at andre tager til genmæle mod dem.

Henrik Qvortrup og Helle Ib, vil I virkelig påstå, det ikke havde spillet nogen som helst rolle for den økonomiske politik under VK-regeringen, hvis den havde haft en ansvarlig opposition? Skal man så omvendt konkludere, at det heller ikke spiller nogen rolle for den politik, den nuværende regering fører, at den netop har en ansvarlig opposition? I jeres utallige politiske analyser har I ellers igen og igen understreget, hvor vigtigt det er, at Venstre og De Konservative tager ansvar for den økonomiske politik, og at de i modsat fald vil blive straffet af vælgerne.

Det er for nemt at sige, at bare fordi VK-regeringen havde et fasttømret flertal med Dansk Folkeparti, så var det fuldstændig ligegyldigt, hvad oppositionen gjorde og sagde? Sådan spiller klaveret ikke, og det ved I også godt. Hvis især Socialdemokraterne havde lagt pres på VK-regeringen for en mere restriktiv og ansvarlig finanspolitik, ville det have vakt de mange-, men latente reformivrige kræfter i de borgerlige partier og deres baglande til live, og selvfølgelig ville det have haft en stor realpolitisk betydning, ikke mindst fordi Dansk Folkeparti derved også blev sat under yderligere pres.

I den forbindelse er det bestemt også værd at placere en – omendt selvsagt væsentlig mindre – del af skylden på jer i medierne. Helt frem til 2008/2009 blev politikere og samfundsdebattører, der advokerede for en mindre offentlig sektor, skattelettelser etc. nærmest sidestillet med forbrydere. Ja, sådan var det, og det er ikke nogen overdrivelse. Tænk blot på, hvordan det gik Eva Kjer Hansen, og eksemplerne er legio.

Nu vil I jo nok replicere, at det er at tillægge jer al for megen magt, når jeg påstår, at I har et medansvar for, at man i mange år ikke kunne tale om de reelle økonomiske problemer og udfordringer, Danmark stod over for. Det synspunkt hænger ikke helt sammen med, at du, Henrik Qvortrup, i andre sammenhænge har pralet af, hvor magtfuld du er, og at du ikke ville kunne opnå samme indflydelse, hvis du var aktiv politiker.

Under alle omstændigheder bliver jeg rasende, når jeg hører Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon og co. stå og ævle om, hvordan de nu er ved at rydde op og gøre rent i det vakkelvorne håndværkertilbud, VK har efterladt dem, men jeg bliver om muligt endnu mere rødglødende af raseri, når I, politiske journalister og kommentatorer, bare står og nikker, som om der var tale om en objektiv sandhed. Hvad er det for noget? Er det det, man kalder kritisk journalistik? Hvor er den i egen- og de fleste danskeres bevidsthed så barske og pågående Henrik Qvortrup i de situationer? Hvis du mod forventning skulle få lyst til at stille Socialdemokraterne nogle kritiske spørgsmål om deres ansvar for de økonomiske problemer, Danmark står med i dag, har jeg lavet dokumentationen for dig, og du behøver selvsagt ikke at nævne, hvor du har den fra.

Med ovenstående in mente har jeg i øvrigt ingen som helst forståelse for, hvis det er rigtigt, at ledende Venstre-folk ikke er parate til at stille op til en debat med Magnus Heunicke om ansvaret for den økonomiske krise. For mig at se ville netop den diskussion være en fest for enhver Venstre-mand eller borgerlig i det hele taget, men det er måske spindoktorerne i landets største parti, der har konkluderet, at man har mere at tabe end vinde ved at tage debatten?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: