Posted by: JanChris | 17/05/2011

I 2002 skrev Helle Thorning-Schmidt: Vi slipper ikke for en hårdere beskatning af ejendom. Nu er boligskatten hellig for S-SF!

Når man står til at blive Danmarks næste statsminister, må man finde sig i at blive kigget ekstra godt efter i kortene, og i Helle Thorning-Schmidts tilfælde er der i sandhed meget at komme efter. Hendes standpunktssejlads er velkendt og veldokumenteret, og i går leverede hun endnu et grelt eksempel, da hun fremlagde S og SF’s 2020-plan sammen med Villy Søvndal.

Som bekendt havde det sammensovsede synkronparti, S-SF, sidste torsdag – i lyset af De Radikales forestående aftale om den store Tilbagetrækningsreform med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti – bekendtgjort, at det ikke længere var et kabinetspørgsmål for en kommende S-SF-regering, at efterlønnen ikke blev forringet, og med den udmelding in mente var det meget naturligt, at journalisterne ved gårsdagens pressemøde spurgte den socialdemokratiske formand, om der overhovedet findes nogle punkter i de to partiers fælles politik, der ikke står til forhandling. Ja, det gør der, svarede Thorning-Schmidt: skattepolitikken, udlændingepolitikken og boligskatterne.

Man kan more sig meget over de to første punkter, bl.a. med baggrund i, at Socialdemokraterne havde fire forskellige skattepolitikker fra 2005 til 2009… Hvorom alting er, vil jeg i denne artikel koncentrere mig om Helle Thorning-Schmidts holdninger til boligskatten. Det er nemlig sådan, at hun i 2002 i bogen Forsvar for fællesskabet skrev som følger: Vi slipper ikke for en hårdere beskatning af ejendom. Nu er selvsamme boligskatter imidlertid lige pludselig blevet hellige for hende, på trods af, at hun som potentiel statsminister står over for en kæmpemæssig udfordring med det 47 mia. kr.-store hul i statskassen. Ikke én eneste uvildig økonom har indtil videre givet udtryk for, at han eller hun mener, S og SF’s økonomiske plan er holdbar, men alligevel gør Thorning-Schmidt det altså glasklart, at en regering under hendes ledelse ikke under nogen omstændigheder vil røre ved boligskatterne, ét af de områder – ud over efterlønnen – hvor der kan være flest penge at hente. Kan man stole på den udmelding, når man tager i betragtning, at det genopstandne støtteparti, Det Radikale Venstre, har netop en forøget beskatning af fast ejendom som én af sine mærkesager?

Hvem kan garantere, at en statsminister, Helle Thorning-Schmidt, ikke tidligt i sin første valgperiode på posten – altså med masser af tid til at blive gode venner med vælgerne igen – pludselig opdager, at hullet i statskassen søreme er meget større, end hun overhovedet havde kunnet forestille sig, og – med tungt hjerte og selvom hun oven i købet også har været nødt til at acceptere VKOR’s Tilbagetrækningsreform – beslutter sig for at hæve boligskatterne for at få balance mellem indtægter og udgifter i statsbudgettet?

Hvorvidt det ovennævnte scenario bliver til virkelighed, kan ingen vide, men sikkert er det, at med Helle Thorning-Schmidt på vej til- og ved magten er intet sikkert. Kun, at ingen midler er hellige, altså bortset fra boligskatterne – måske.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: