Posted by: JanChris | 16/05/2011

Helle Thorning-Schmidt ville selv afskaffe – ikke forringe – efterlønnen i 2004 og hæve folkepensionsalderen til 67 år.

Som nogle læsere måske er bekendte med, skrev jeg i går en artikel om hykleriet i S og SF’s udmelding om, at de vil gøre det kommende Folketingsvalg til en folkeafstemning om efterlønnen. Sandheden er nemlig, at de to partier hverken kan eller vil ændre den Tilbagetrækningsreform, VKO og De Radikale blev enige om i sidste uge.

Alligevel forsøger Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal altså at fremstille sig selv som om, de forsvarer efterlønnen til sidste blodsdråbe. Det er mild sagt en sandhed med modifikationer. For Thorning-Schmidts vedkommende var hun således én af de første socialdemokrater, der åbent talte om at afskaffe – ikke forringe som VKOR gjorde – efterlønnen tilbage i 2004. I Information d. 10. august det pågældende år (læs hele artiklen her) kunne man således læse den følgende passage:

(…) Danskere under 40 år kan godt begynde at indstille sig på en større reform af folkepensionen og en afskaffelse af retten til efterløn. For hvis det danske velfærdssamfund fortsat skal hænge sammen, så er der ganske enkelt ikke råd til, at opretholde de nuværende regler for pension og efterløn. Det siger den socialdemokratiske kronprinsesse og hjemvendte EU-parlamentariker, Helle Thorning-Schmidt.

Det lyder jo som om, det er sagt af en borgerlig minister/politiker i år 2011, og hvis Thorning-Schmidts undskyldning for sine udtalelser i 2004 skulle være, at forudsætningerne siden da har ændret sig, er der kun at sige, at ja, det har de – men vel at mærke til det værre. I 2004 havde den globale finanskrise nemlig ikke ramt Danmark endnu. Den opstod som bekendt først i 2008. Nej, sandheden er, at den forudsætning, der har ændret sig, er, at Helle Thorning-Schmidt nu er blevet formand for Socialdemokraterne og dermed også oppositionens statsministerkandidat, og hun mener tydeligvis ikke, at man som socialdemokrat kan vinde et valg ved at agitere for en afskaffelse af den, for mange mennesker – herunder ikke mindst venstrefløjens traditionelle vælgere – lukrative efterlønsordning.

Også Socialdemokraternes nuværende næstformand og stensikre ministerkandidat, Nick Hækkerup, erklærede sig villig til at tage et opgør med efterlønnen:

 (…) Hillerød-borgmester Nick Hækkerup henviser til, at gruppen af arbejdsduelige danskere bliver mindre fremover, og at efterløn bør reserveres til de nedslidte: »Det er en urimelig samfundsindretning. Navnlig hvis vi ser på demografien. Det handler om at gøre mængden af arbejdende større,« siger han.

Igen er der tale om nøjagtig det samme argument, som borgerlige politikere og repræsentanter for erhvervslivet benytter sig af i dag: Vi kommer til at mangle arbejdskraft, og derfor er det uholdbart, at sunde og raske mennesker bliver parkeret på en efterlønsordning i stedet for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

For Helle Thorning-Schmidts vedkommende nøjedes hun ikke med at tale om en reform af efterlønnen. Hun havde således også sit blik stift rettet mod en forhøjelse af folkepensionsalderen til 67 år, præcis det, VKOR-partierne nåede til enighed om i forbindelse med Tilbagetrækningsreformen. Her er, hvad Thorning-Schmidt udtalte om folkepensionen:

(…) Dengang vi indførte efterlønnen, så satte vi alderen for pension ned. Hvorfor gjorde vi egentlig det? Den burde være blevet, hvor den var – på 67 år.

Thorning-Schmidt tilføjer i Informations artikel: Det, jeg siger, er, at for politikere i min alder, så er der intet, der kan være helligt. Det kan det jo ikke, vel. Vi er nødt til at sige, at det er med et langt sigte, at der bliver god tid til at indstille sig på det, at der bliver sikkerhed for borgerne, og at vi holder, hvad vi lover. Og så skal vi selvfølgelig tale om tingene fremover – for det er realistisk.

Ja, Helle Thorning-Schmidt holder det, hun lover – i hvert fald indtil i morgen, i næste uge, eller indtil fokusgrupperne og/eller meningsmålingerne viser, det bedre kan betale sig at mene noget andet. Er det virkelig sådan en statsminister, danskerne vil have?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: