Posted by: JanChris | 12/05/2011

Partifæller om Helle Thorning-Schmidt: stalinistisk ledelsesstil, styret af meningsmålinger, forkælet og megaloman

B.T. bringer i dag de første rigtig kritiske artikler, der er blevet skrevet om Helle Thorning-Schmidt siden sidste sommers skattesag. Tilsammen tegner de et meget lidet flatterende billede af den socialdemokratiske formand og statsministerkandidat.

Allerede i går kom det frem, at forfatteren og debattøren, den tidligere socialdemokrat, Henrik Dahl, har et meget negativt syn på Thorning-Schmidt efter at have samarbejdet med hende om et fælles bogprojekt i 2003:

(…) Hun deltog i skrivegruppen omkring bogen Epostler. Og her stod det klart, at hun er, hvad jeg vil kalde en blank person. Hun kan ikke skrive eller improvisere. Hun har en meget begrænset almen viden, hun ejer ikke hverken nærvær eller nogen større visioner. Hun har muligvis, hvad man kan kalde en reproduktiv begavelse, hun kan forberede sig og lære ting udenad. Men hun kan ikke indgå i de uformelle sammenhænge med egne ræsonnementer, som er så vigtige, hvis man skal lede et lille land.

I dagens udgave af B.T. fastholder Henrik Dahl sit syn på Thorning-Schmidt: Jeg har valgt at bruge de ord og vendinger, som jeg mener beskriver hende bedst. (…) Jeg har dannet mit eget indtryk ved flere gange at have arbejdet tæt sammen med hende.

Flere andre kilder bekræfter Dahls opfattelse af den socialdemokratiske formand: Thorning har ingen selvstændige politiske ideer. Hun er styret af fokusgrupper og siger kun det, hun tror flest vælgere vil høre, siger flere, der har været eller er tæt på Helle Thorning.

Videre hedder det: »Hun er fuldstændig glat og har ingen politisk eller socialdemokratisk dybde. Hun er alt for styret af fokus-grupper og meningsmålinger,« siger en socialdemokrat, der har en fortid som minister, til B. T. 

Blandt de socialdemokratiske Folketingskollegaer på Christiansborg er der heller ikke ligefrem udelt begejstring over Thorning-Schmidts ledelsesstil: 

(…) »Folketingsgruppen er ikke ellevild med hende. Det skyldes den måde, hun topstyrer Socialdemokraterne og gruppen på. Det er helt stalinistisk, og man stiller ikke spørgsmål til Helles linje. At hun har knyttet en så upopulær person som Henriks Sass til sig som en af sine tætteste, siger meget om hendes manglende evne til at skabe personlige politiske relationer til folk.«

(…) Helle Thorning beskrives som en skrap chef, der styrer gruppen og partiapparatet med hård hånd. Hun beskrives som selvovervurderende og forkælet, og hun forventer, at hendes mindste vink udføres straks – helst i går.

For første gang i næsten et år mærker den sossesolidariske jetseteuropæer, der i sit første interview til en dansk avis i 1996 ikke ligefrem lød som en kommende dansk statsminister – (…) Men jeg kunne ikke tænke mig at forlade det internationale. Det er det, jeg kan – altså en smule modvind. Heldigvis står landets mest magtfulde politiske journalist og kommentator, Henrik Qvortrup, også kendt som Komiske Qvortrup, parat med støtte og trøstende ord. I hans optik er den forestående aftale om en Tilbagetrækningsreform mellem VKO og De Radikale ikke en svækkelse, men – og hold nu godt fast – formentlig ligefrem en styrkelse af oppositionen: Det er en streg i regningen, men ikke en katastrofe. Håndteret rigtigt kan rød blok måske ligefrem få flere stemmer på den konto, idet De Radikale kan appellere til vælgere fra Liberal Alliance. Med Qvortrup i spidsen for den valgdækning, TV2 og TV2 News leverer til flere mio. danskere, kan det ikke gå galt for Helle Thorning-Schmidt ved næste valg – blank eller ej.


Kommentarer

  1. Det er virkeligt glædeligt, at (nogle) medier nu begynder at tage et kritisk blik på landets måske snart kommende statsminister. Hun har indtil stort set fået en ‘badebillet’ af medierne, måske pånær lidt krusninger i.f.m. hendenss skattesag, men da kunne man næsten fornemme lettelsen hos journalisterne da det (tilsyneladende) viste sig ‘der ikke var noget at komme efter).

    Men tag for eksempel HTS’s valgnederlag i 2007, hvor Soc. trods alt mistede et par mandater, og VKO fortsatte med at regerere landet. Medierne/journalisterne havde genem hele valgkampen haft travlt med at beundre hvor fantastisk god en “campaigner” hun var. Denne ‘vinkling’ fortsatte gudhjælpemig EFTER valget, og det var først da Ritt Bjerregård, (på det tidspunkt Københavns Overborgmester), gik ud i medierne og meddelte, at dette valgnederlag var utilfredsstillende og derfor ville hun nu oprette ‘rød skole’ som skulle ‘ide-udvikle’ en ny Socialdemokratisk politik. Og selv denne desavouering fra Ritt Bjerregård slap HTS også nogenlunde nemt over i medierne. Taget i betragtning af, at HTS kan sidde i statsminister-stolen i løbet af et par måneder, så det er i sidste øjeblik, at medierne begynder at kigge bare en smule kritisk på hendes person og kvalifikationer til at bestride jobbet.

  2. Meget tyder nu på, at det næsten kun er B.T., der sætter kritisk fokus på Thorning-Schmidt. F.eks. er det underligt, at TV2 News, der jo ikke har andet end tid, ikke har beskæftiget sig med kritikken og f.eks. inviteret Henrik Dahl i studiet.

    Det er rigtigt, som du skriver, at det med god hjælp fra medierne lykkedes Thorning-Schmidt at sælge valgnederlaget i 2007 som en sejr. Det vil ikke lykkes for hende denne gang, men formentlig bliver det ikke aktuelt, for hun bliver efter al sandsynlighed ny statsminister – desværre – uden på nogen måde at have gjort sig fortjent til posten.

  3. Kun BT!! Ja, det er selvfølgelig bedre end ingenting, men det er en skandale at HTS får så meget medløb fra de to landsdækkende TV-stationer. Jeg troede både DDR og TV2 havde en vis public service forplitgelse. De får da ihvertfald begge licens-kroner, ja, DDR er 100 procent licens-finansieret. Det kan virkelig give en bange anelser for hvor ukritiske de vil være når hun først sidder i regering, og hendes kulturminister Mogens Jensen deler rundhåndet ud i form af licensforhøjelser, (hvis begge stationer da ikke får snablen direkte ned i statskassen).


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: