Posted by: JanChris | 21/09/2010

Thornings Love

I fysikkens verden har man som bekendt Newtons love. I dansk politik taler man derimod om Thornings love. Den første lyder som følger: Alt, hvad jeg siger, vil senere blive modsagt af mig selv. Thorning-Schmidts ageren i sit politiske og private liv de sidste 10 år har vist, at det ikke bare er en tom frase – sådan forholder det sig de facto i virkeligheden. Som Informations weekendredaktør, Rune Lykkeberg, udtalte, har Helle Thorning-Schmidt været overalt på alle politikområder. Det er da også nærmest umuligt at pege på noget politisk emne, hvor hun ikke har ment alt mellem himmel og jord: Udlændinge-, asyl-, skatte-, skole- og ligestillingspolitik, Irakkrig, Muhammed-krise og ytringsfrihed. You name it: been there, done that! Det samme kan siges om hendes håndtering af skattesagen.

Men nu kommer vi til Thornings anden lov: Alt, hvad jeg siger og gør, vil altid være til fordel for mig selv. Her rører vi ved noget virkelig centralt, når det drejer sig om at forstå personen Helle Thorning-Schmidt: Når hendes mand skal have en tilladelse til at stå som medejer af familiens hus, er han i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt. Derved sendes et klart signal om, hvor stærke bånd Kinnock har til Danmark, et forhold, der kunne formodes at styrke hans chancer for at få tilladelsen. 

På samme måde har Thorning-Schmidt øjensynligt sløset temmelig konsekvent i adskillige avisinterviews, hvor det gang på gang understreges uden forbehold, at Kinnock er i Danmark hver eneste weekend fra fredag (nogle gange endda allerede torsdag) til mandag. I den forbindelse kan man næsten ikke undgå at få den tanke, at der har været tale om en bevidst strategi for at sælge budskabet om en familie, der måske nok har arrangeret sig på en lidt speciel måde, men som i weekenderne næsten ikke kan undvære hinanden.

Det viste sig så mærkeligt nok, at Kinnock kun havde været 33 weekender i Danmark i 2009, da Skat skulle informeres om de faktiske forhold. Havde ægteparret fortalt det samme til Skat som til Justitsministeriet og diverse aviser, ville Kinnock være i alvorlig fare for at overtræde den såkaldte 180 dages-regel.

Sammenfattende kan man sige, at mens Thornings anden lov ikke adskiller sig meget fra de idealer, andre politikere lever efter, er den første lov straks mere problematisk. Heldigvis overtrumfer hendes sidste lov de to andre: Alt, hvad jeg siger og gør, slipper jeg godt fra, uanset hvad.

Ingen anden end Helle Thorning-Schmidt ville kunne slippe afsted med at kalde det sløseri, at hun til Justitsministeriet og adskillige aviser fortalte, at hendes mand var i Danmark hver eneste weekend året rundt i 2009, når hun senere måtte erkende, at det rigtige antal var 33. Intet menneske kan sløse så systematisk og konsekvent, som Helle Thorning-Schmidt påstår, hun har gjort. Ikke desto mindre lader det til, at Justitsministeriet og Politiet er flintrende ligeglade. Måske ligger de også under for Thornings love.

P.S: Jeg har lavet et lille lydklip, der dokumenterer, hvordan Helle Thorning-Schmidt d. 30. juli, da hun netop var vendt hjem fra sin ferie i Frankrig, fortæller TV2’s politiske redaktør, Henrik Qvortrup, at hun vil fortsætte med at lægge tingene åbent og ærligt frem. D. 17. september, efter Skat har truffet sin afgørelse i sagen mod hendes mand, Stephen Kinnock, er der så lige pludselig kommet andre boller på suppen. Thorning-Schmidt siger således til Peter Lautrup Larsen fra TV2 News, at det er meget privat, og det holder vi for os selv. Det er meget muligt, Helle Thorning-Schmidt, men så kunne du jo bare lade være med at love, at du ville fortsætte med at lægge tingene åbent og ærligt frem.

Hør lydklippet ved at klikke her.

Reklamer

Responses

 1. Kære Jan.

  Kan du venligst dokumentere, hvor HTS har sagt “hver eneste weekend året rundt i 2009”?

  Så vidt jeg har set, har hun kun sagt “hver weekend” – i min verden er der altså forskel på disse udsagn. Når du tilføjer både “eneste” og “året rundt” ligger du ord i hendes mund, som hun ikke har sagt.

  Jeg vil godt kunne sige, at jeg handler i min lokale Netto hver weekend, eller spiller håndboldkamp hver weekend, uden det nødvendigvis betyder hver eneste weekend året rundt – havde jeg derimod brugt de ord, er jeg enig i, at det er tæt på det samme som at sige 52 weekender om året.

  Kan du ikke se forskellen?

 2. Sebastian, “året rundt”, har hun skrevet til Justitsministeriet. Hendes formulering “Min mand er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt.” er umisforståelig og så detaljeret, at der med meget stor sandsynlighed ikke kan være tale om “sløseri”. Det er en kendsgerning.

  Grunden til, at jeg skriver “hver eneste weekend” (bemærk i øvrigt, at det ikke er skrevet med fed skrift og kursiv, altså ikke er et direkte citat) er, at hverken Thorning-Schmidt eller Stephen Kinnock tog ét eneste forbehold m.h.t., hvor mange weekender sidstnævnte opholdt sig i Danmark, når de talte med journalister, indtil sagen opstod i medierne. Ord som “de fleste”, “næsten alle” eller “størstedelen” af weekenderne findes simpelthen ikke i de interviews, de har givet. Statistisk set er det umuligt, at der i alle tilfælde er tale om “sløseri”.

  I øvrigt tror jeg ikke, der var nogen, der ville have været sure på Helle Thorning-Schmidt, hvis det viste sig, at Kinnock havde været f.eks. 47 weekender i Danmark i 2009, men gabet til 33 er for stort.

  Du kan få et overblik over Thorning Schmidt- og Kinnocks udtalelser til diverse medier (og myndigheder) her: http://kortlink.dk/7z29


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: