Posted by: JanChris | 24/11/2008

VKO’s udlændingepolitik var- og er baseret på misinformation og uklarhed

I sin undersøgelse af den vejledning, Udlændingeservice og integrationsministeren har givet i flere konkrete sager om familiesammenføring, er ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som bekendt nået frem til den konklusion, at selvom informationen til de pågældende borgere har været utilstrækkelig og mangelfuld, har der ikke været tale om bevidst vildledning. Omnial er for en gangs skyld næsten enig med ombudsmanden. Bevidst vildledning er næppe den rette betegnelse. Derimod er der ingen tvivl om, at hele den udlændingepolitik, VKO-flertallet siden 2001 har betragtet som sit sikreste og stærkeste kort, i overvejende grad er baseret på misinformation og uklarhed. Statsministeren og de tre integrationsministre, han har udnævnt siden regeringens tiltræden, har formentlig alle vidst, at den såkaldt stramme danske udlændingepolitik var en illusion, fordi den blev overtrumfet af EU-reglerne på området, herunder især princippet om arbejdskraftens frie bevægelighed. Frivilligt give afkald på sit trumfkort ville Fogh og den øvrige regeringstop dog ikke, og da et opgør med ét af de allervigtigste principper i hele EU-samarbejdet heller ikke forekom realistisk, valgte man en tredje- og meget snedig løsning efter devisen: Hvad folk ikke ved, kan de ikke drage nytte af. Konkret betød det, at man – med stærk, men ufrivillig støtte fra en samlet opposition, alle danske medier, humanitære organisationer m.m – signalerede til omverdenen, at den danske udlændingepolitik var meget, meget restriktiv og, at det stort set var umuligt for personer fra tredjeverdenslande at komme hertil. Man kunne næsten ikke åbne en avis, eller tænde for sin radio og sit tv, uden at høre om 24års-reglen, forsørgelseskravet, tilknytningskravet etc. Budskabet om den hårde udlændingepolitik nåede ud i hver en afkrog af landet, men vigtigst af alt: Det spredte sig også ud over Danmarks grænser. I stedet for at underminere VKO’s politik på området, gjorde de ovennævnte modstandere af den altså det stik modsatte: Ved at tale så meget om de umenneskelige regler skræmte de i stedet mange udlændinge fra overhovedet at forsøge at komme ind i Fort Danmark.

Det må have været ubehageligt for statsministeren og hans ministerkollegaer at vide, fundamentet under regeringens største succes kunne briste hvert øjeblik, det skulle være. Udlændingepolitikken var ikke stram, den så bare ud til at være det. Først efter den såkaldte Metockdom sidste sommer og Berlingske Tidendes dækning af Udlændingeservices- og integrationsministerens vejledning i konkrete sager fik offentligheden syn for sagen, og mange danskere blev bogstavelig talt chokerede, da de opdagede, at end ikke på udlændingeområdet, hvor Danmark i kraft af sit retsforbehold skulle være sikret fuld autonomi fra EU, var vi herre i eget hus. Nu kom det f.eks. frem, at en dansk kvinde og hendes 23-årige ugandiske mand havde omgået bl.a. 24-årsreglen, forsørgelses- og tilknytningskravet ved at flytte til Sverige i tre måneder og arbejde der som hundepassere. Udøvelsen af dette ædle hverv gav nemlig kvinden status af vandrende arbejdstager, da hun flyttede tilbage til Danmark, og som sådan havde hun ret til at medbringe sin ægtefælle, uagtet de nationale, danske regler. Senere kunne man læse, at selv et par dages arbejde i f.eks. Sverige var nok til at blive vandrende arbejdstager, ja, der var sågar eksperter, der slet ikke mente, det var nødvendigt at arbejde, for at kunne tage sin mand/kone med hjem til Danmark efter et fransk visit i et andet EU-land.

Regeringen har på intet tidspunkt bidraget til at skabe klarhed om reglerne, og der er ingen tvivl om, at netop denne modvilje mod at give klar og præcis vejledning har medvirket til, at mange danske statsborgere og deres udenlandske ægtefæller har måttet leve adskilt eller sammen uden for Danmarks grænser, selvom de formentlig efter EU-reglerne kunne have bosat sig her i landet, så snart de havde ønsket det. Så langt har De Radikale og andre partier på venstrefløjen ret. Meget tyder også på, at medarbejderne i Udlændingeservice (tidligere Udlændingestyrelsen) fra politisk hold ikke ligefrem er blevet tilskyndet til at fortælle ansøgere i familiesammenføringssager om muligheden for at benytte sig af EU-reglerne. I denne sammenhæng må man dog have forståelse for regeringen og ikke mindst statsministeren. Det er bedre at have en uklar udlændingepolitik end én gang for alle at meddele EU: Vi har et retsforbehold, der sikrer, at vi kan fastlægge vores egen udlændingepolitik i Danmark, og vi har ingen intentioner om at efterleve nogen form for EU-lovgivning, der måtte kollidere med den.

Se også: EU-lov ligger fast.


Responses

  1. Forløbet viser i en nøddeskal hvad hele EU-øvelsen går ud på:

    At kunne beslutte ting og sager der er upopulære, ja stik imod vælgernes holdninger, for derefter at kunne slå ud med hænderne og sige: ‘Vi gjorde hvad vi kunne for at leve op til vores løfter, men beklageligt nok viste det sig at det var imod EU reglerne’.

    Bevidst ansvarsforflygtigelse, bevidst vildledning af vælgerne, der dog er svært at bevise 100%. Bedrag, fup og svindel og masser af kattelemme til brug for de ansvarlige landsforrædere.

  2. Har I nogensinde prøvet at slås med myndighederne? Deres smarteste trick er at placere ansvaret midt mellem 2 instanser, hvorefter alle har ryggen fri. Fejhed og uærlighed er blevet vor nationalkarakter.

    Den retorik venstrefløjen brugte om Foghs “modige ja” til Irakkrigen, kan med langt større rimelighed bruges om hans EU- og indvandringspolitik. Fogh er en de fakto landsforræder som så mange andre før ham, fordi han så gennemført underprioriterer Danmarks interesser.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: