Posted by: JanChris | 16/11/2008

Berlingske Tidende fortsætter sin anti-Løkke- og pro-Thorning-Schmidt-kampagne

Jeg spurgte i et indlæg i forgårs, om Berlingske Tidendes fremstilling af tallene i to nye Gallup-målinger omhandlende Lene Espersen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen var udtryk for manipulation, eller om avisen ubevidst var kommet til at lave en alvorlig fejl? Min kritik skyldtes, at Berlingske i sin artikel Løkke mere upopulær end nogensinde først helt korrekt skrev, at Lene Espersen i den måling, der omfatter Venstre-vælgere, overgik Lars Løkke på alle områder, bortset fra arrogance, og nedenfor – i diametral modstrid med sandheden – tilføjede: Målingen, hvor også S-formand, Helle Thorning-Schmidt, giver Løkke baghjul. Realiteten er nemlig, at Thorning-Schmidt i selvsamme måling bliver sat til vægs af Løkke i alle kategorier, undtagen arrogance. Flere besøgende her på Omnial og Lisbeth Knudsens blog, der har forholdt sig til min kritik, undskylder journalisterne, Morten Henriksen og Troels Mylenberg, med, at der blot er tale om en upræcis formulering. I virkeligheden henviste de nemlig til den anden Gallup-måling foretaget blandt et udsnit af alle vælgere, og den viser ganske rigtigt, at 42% foretrækker Thorning-Schmidt som statsminister, mens 33% helst vil have Løkke. Hvis de to journalister virkelig havde villet fordreje fakta, havde de ikke ved siden af artiklen indsat en grafik, der detaljeret viser alle tallene, lyder forsvaret for Morten Henriksen- og Troels Mylenbergs objektivitet.

Det lyder jo umiddelbart plausibelt nok, at de pågældende journalister kun har gjort sig skyldige i en enkelt uskarp formulering, men læs så følgende citat fra selvsamme Mylenberg og en anden Berlingske-journalist, Bjarne Steensbeck, i deres artikel, En giftig forestilling, fra dagens udgave af Lisbeth Knudsens avis: Vi synes, at Lars Løkke har rigelig opbakning. Det er fine tal, sagde Henriette Kjær (De Konservatives politiske ordfører) om de tal, der viste, at Løkke taber voldsomt terræn til Thorning. Igen er der i bedste fald og med meget god vilje tale om en upræcis formulering. For det første: Hvilken af de to Gallup-målinger taler journalisterne om? Er det den blandt Venstre-vælgerne, hvori Løkke besejrer Thorning-Schmidt stort på alle parametre, bortset fra arrogance? I så fald er der tale om regulær manipulation med fakta. Eller er det den anden måling, der viser, at Løkke godt nok er gået tilbage fra 38 til 33% opbakning blandt danskerne siden maj, men også dokumenterer, at Thorning-Schmidt i samme periode omvendt ikke er gået frem i vælgertilslutning med én eneste procent? Hvis der henvises til den sidste måling, kan man altså under alle omstændigheder ikke påstå, Løkke taber voldsomt terræn til Thorning, når finansministerens vigende støtte i befolkningen overhovedet ikke kan aflæses på opbakningen til den socialdemokratiske formand. Helt specifikt med hensyn til ordet voldsomt, må man også sige, det er en noget sensationalistisk formulering, når man tager i betragtning, at den statistiske usikkerhed normalt ligger mellem 2 og 3% i sådanne målinger. Dermed kunne Løkke i teorien være gået fra 38 til 36% vælgertilslutning på et halvt år. Ikke ligefrem, hvad man normalt forbinder med en voldsom tilbagegang.

Som tyskerne siger: Man merkt die Absicht und wird verstimmt. Samme følelse sidder man tilbage med under hele læsningen af En giftig forestilling, hvori journalisterne bl.a. fuldstændig ukritisk agerer talerør for ledende socialdemokrater, der forsøger at fremstille regeringstoppens voldsomme kritik af Helle Thorning-Schmidt, herunder ordet dilettant, som en anerkendelse af Thorning som værdig modstander. En anerkendelse af, at oppositionen – i VKOs øjne – er gået fra at være en ubetydelig flok novicer, der sloges med sig selv til at være foran i meningsmålingerne med Villy Søvndal og Helle Thorning som frontfigurer, der efterhånden er ved at vinde indpas i store dele af vælgerskaren. Så meget ville ikke engang Komiske Ali kunne have romantiseret betydningen af at kalde nogen for en dilettant, og jeg er overbevist om, at den socialdemokratiske ledelse er meget tilfreds med ikke kun denne passage, men Berlingske Tidendes anti-Løkke-kampagne i det hele taget. Som en besøgende, HansA, påpegede på Lisbeth Knudsens førnævnte blog i går, virker det nemlig også påfaldende, at avisen netop i forbindelse med Venstres landsmøde valgte at fokusere på en måling fra det fagbevægelses-ejede ugrebrev A4, der viser, at kun 11% ville stemme på Venstre, hvis Løkke var statsminister. Dermed fjernes fokus fra de politiske budskaber på landsmødet, og Socialdemokraternes dagsorden om at svække Venstres kronprins fremmes.

I det hele taget er Berlingske Tidende meget venlig ved Helle Thorning-Schmidt for tiden. Var det ikke en historie værd, at den socialdemokratiske statsministerkandidat mødte fuldstændig uforberedt op til de kuldsejlede dagpengeforhandlinger? Er det ikke relevant at vide, at en person, der køres i stilling til at bestride landets fineste embede, ikke er i stand til- eller gider sætte sig ind i komplicerede problemstillinger? Burde Berlingske Tidende, der har fokuseret så meget på den beviseligt særdeles kompetente forhandler Lars Løkke Rasmussens evner på netop det felt, ikke i stedet rette kanonerne mod den socialdemokratiske formand, der efter 3 1/2 år på posten stadig ikke har så meget som næret mistanken om at være en dygtig forhandler? Åbenbart ikke, og med Lisbeth Knudsen som chefredaktør er der i sandhed heller ikke meget håb om en mere nuanceret politisk dækning i fremtiden.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: