Posted by: JanChris | 12/11/2008

Uroen på Berlingske Tidende breder sig efter Hedegaard-fyring

Som det nok er de fleste bekendt, der følger nogenlunde med i den danske medieverden og ikke mindst blogosfæren, har Berlingske Tidende, alias den troende socialdemokrat, chefredaktør Lisbeth Knudsen, valgt at fyre Groft Sagt-skribenten og islamkritikeren, Lars Hedegaard, fra avisen. Begrundelsen er, ifølge Hedegaard selv, at hans skriblerier var for kedelige. Den forklaring er intet mindre end latterlig, for man kan sige meget om Hedegaard, hvad enten man kan lide ham eller ej, men kedeligt var det i hvert fald ikke at læse hans klummer med al deres ironi, udstillen af hykleriet hos multikultiforkæmperne og ikke mindst den ætsende islamkritik.

Nej, den reelle årsag til fyringen er selvfølgelig, som han også selv sagde til flere medier i går, at Lisbeth Knudsen og co. har fået nok af Hedegaards utallige angreb på fredens religion. Når Knudsen forklarer, at det er naturligt at skifte ud blandt kommentatorerne engang imellem, glemmer hun at svare på, hvorfor det så i stedet ikke er f.eks. Ditlev Tamm, der har fået kniven. Juraprofessoren forbløffer igen og igen læserne med sin evne til på et hvilket som helst tidspunkt at kunne skrive gabende kedsommeligt om alverdens emner, herunder især togture med DSB, selvom han angiveligt skulle være meget intelligent og have én af de bedste juridiske eksaminer nogensinde.

I stedet for Hedegaard har Lisbeth Knudsen, der i øvrigt går ind for kvindekvoter i bestyrelser, ansat den liberale sognepræst og DF-kritiker, Edith Thingstrup. Måske har chefredaktøren glemt, at hele konceptet bag Groft Sagt går ud på, at det netop er sure gamle mænd, der skriver de barske og satiriske klummer?

Under alle omstændigheder ser Lisbeth Knudsen ud til at have forregnet sig med fyringen af Lars Hedegaard. Hun var selvfølgelig klar over, at nogle læsere ville blive sure og skuffede, og det kommer helt sikkert heller ikke som en overraskelse for hende, at ekkoet i offentligheden ikke er entydig positivt. Derimod kommer det formentlig bag på hende, at der blandt Hedegaards kollegaer ytres offentlig kritik af beslutningen. Således udtaler den ligeledes meget islamkritiske, Claes Kastholm Hansen, i dag til DR: Jeg overvejer i øjeblikket, om jeg vil fortsætte. Jeg er ikke enig i opsigelsen af Lars Hedegaard. Det er forkert. Man kan ikke bare udskifte medarbejderne, uden at det får konsekvenser. Han tilføjer: Jeg ville i hvert fald ikke føre en sådan personalepolitik. Hedegaard er begavet, vidende og præcis. Og han ved meget om islam. Ingen vil kunne erstatte ham. Siden Hedegaard blev fyret for tre uger siden, har Kastholm Hansen ikke skrevet flere Groft Sagt-klummer, og han overvejer i øjeblikket, om han vil fortsætte på avisen. I den forbindelse er det bemærkelsesværdigt, at han ikke vil udelukke muligheden for, at konceptet kan fortsætte i en anden morgenavis. Det kan kun dreje sig om Jyllands-Posten, og Omnial vil da benytte lejligheden til at opfordre konkurrenten til at tage imod tilbudet. Der er ingen som helst tvivl om, at mange Berlingske-abonnenter ville flytte med panelet over på JP alene på grund af Groft Sagt.

En anden tilbageværende islamkritiker blandt Groft Sagt-skribenterne, Mikael Jalving, kritiserer også fyringen af sin gamle kollega: Groft sagt er devalueret. Det er ærgerligt, at Hedegaard er blevet fyret. Samtidig mere end antyder han det, Omnial og mange andre har på fornemmelsen, nemlig, at han er den næste i rækken af dem, der bliver ofre for Lisbeth Knudsens nye linje på Berlingeren: Jeg gør det ikke frivilligt (forlader avisen), men hvis de ikke kan lide mig, må de fyre mig.

En tredje Groft Sagt-skribent, professor i statskundskab Peter Kurrild-Klitgaard, har godt nok ikke udtalt sig om Hedegaards fyring, men han kritiserede for et par dage siden hos konkurrenten, Jyllands-Posten, Berlingskes USA-dækning: Når selv en stor borgerlig avis som Berlingske Tidende udkommer med en idolplakat af Obama på midtersiderne, har man passeret det, man associerer med en distanceret og neutral gengivelse. I det hele taget er der altså stor utilfredshed blandt skribenterne af den uhyre populære klumme. Det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske med Kastholm Hansen, Jalving og Kurrild-Klitgaard de kommende uger og måneder.

Den seneste udvikling på den gamle hæderkronede avis kan ikke komme bag på nogen, der har fulgt med i den danske medieverden de sidste 10 år. Lisbeth Knudsen startede godt nok sin karriere på netop Berlingske Tidende, men siden blev hun chefredaktør på den socialdemokratiske partiavis, Aktuelt, et job, ingen anden end en socialdemokrat kunne bestride. Derefter skiftede hun naturligt nok til en anden rød bastion, DR, for at blive nyhedsdirektør. I sin tid i statsradiofonien blev hun flere gange nævnt som en mulig socialdemokratisk minister i Nyrup-regeringen. Privat er Lisbeth Knudsen da også gift med den socialdemokratiske Folketingskandidat, Peter Valenius.

lisbeth-knudsen

Efter sin tilbagevenden til Berlingske Tidende har Lisbeth Knudsen til fulde bekræftet sine kritikeres bange anelser. Langsomt, men sikkert, bliver der renset ud i staben, så ubekvemme medarbejdere forlader avisen, mens andre med mere venstreorienterede/socialdemokratiske holdninger kommer til. Tænk sig, at man som den tidligere chefredaktør på den nu hedengangne, Nyhedsavisen, David Trads, kan gå fra at være socialdemokratisk Folketingskandidat i 2005, til tre år senere at blive udnævnt til Berlingske Tidendes nye USA-korrespondent! I den sammenhæng skal det dog siges, at netop avisens hidtidige korrespondenter i USA, Karl Erik Stougaard og Poul Høi, har været skamløst ringe og ensidige i deres støtte til Barack Obama og tilsvarende tilsvining af John McCain og Sarah Palin. David Trads kan umuligt være værre.

Det tydeligste-, og mest sikre, tegn på, hvor Lisbeth Knudsens politiske sympatier ligger, var dog utvivlsomt sommerens dækning af den angiveligt mangelfulde vejledning i Udlændingeservice om mulighederne for at få familiesammenføring i Danmark og konflikten mellem dansk udlændingelovgivning kontra EU-ret. Berlingske Tidende valgte at gå til frontalangreb på den danske udlændingepolitik ved over to måneder at tæppebombardere sine stakkels læsere med artikler, hvoraf så godt som alle var vinklet efter deviserne: Hvor er det synd for alle de dansk/udenlandske par, der ikke har fået lov til at leve sammen i Danmark p.g.a. den stramme danske udlændingepolitik og nu vil vi udbasunere det og slå det fast med syvtommersøm, at EU-lovgivningen er hævet over dansk lov, så det fremover igen kan vælte ind over de danske grænser med udlændinge. Det er selvfølgelig min tolkning, men ingen skal fortælle mig, at en avis bruger så mange ressourcer på en så ensidig dækning af et så betændt emne uden at have en bagvedliggende dagsorden. Lisbeth Knudsen afslørede da også sig selv, da hun på sin blog kom til at indrømme, hun går ind for fælleseuropæiske regler på udlændingeområdet, altså de facto fri indvandring til Danmark.

Til sidst i dette indlæg, der endte med at blive meget længere, end jeg havde planlagt, vil jeg – og hold nu godt fast – ikke undlade også at rose Lisbeth Knudsen. Efter hun har overtaget chefredaktørhvervet, er Berlingske Tidende godt nok blevet markant mere venstreorienteret, men den har også i perioder været langt mere interessant end sin konkurrent, Jyllands-Posten, der har nedprioriteret sin politiske dækning voldsomt. Det er også hævet over enhver tvivl, at Berlingske Tidende i øjeblikket er langt den mest interessante danske avis på nettet med sine mange spændende artikler, blogs og konstante opdateringer. Det kunne Jyllands-Posten, der ofte bruger Berlingskes artikler som sine egne tophistorier, godt lære noget af.

Lisbeth Knudsen er altså ikke uden evner, men behøver hun lige netop at udfolde dem på Berlingske Tidende, det borgerlige Danmarks gamle højborg?

Opdatering: Et længere interview på TV2 News her til morgen med Lisbeth Knudsen om fyringen af Lars Hedegaard kan ses ved at klikke her (indslaget findes allernederst i menuen til højre). Hvis man hellere vil downloade videoen først, inden man ser den, kan man til det formål hente programmet Orbit Downloader her.

PPS: Lisbeth Knudsen skriver om sagen på sin blog. Omnials kommentar til hendes udlægning kan læses her.


Responses

  1. […] er mere på mange andre blogs – Omnial har en god […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: