Posted by: JanChris | 10/11/2008

Helle Thorning-Schmidt og boomerangen, der kom tilbage lige i hovedet

I et patetisk og gennemskueligt forsøg på at underminere finansminister Lars Løkke Rasmussens autoritet og troværdighed lancerede socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, i søndagens udgave af Berlingske Tidende et frontalangreb på Venstre-kronprinsen: Efter forhandlingerne om dagpenge vil jeg kraftigt opfordre statsministeren til personligt at tage hånd om den kommende skattereform. Jeg har ikke været imponeret af Lars Løkke Rasmussens evne til at skabe tillid i forhandlingerne.

Thorning-Schmidt taler her vel at mærke om en mand, der formentlig er Danmarks bedste forhandler og arkitekten bag så kompliceret en konstruktion som Kommunalreformen. Han forhandlede desuden Kvalitetsreformen på plads sidste år og har nu stået bag to Finanslove. Løkkes erfaring begrænser sig dog ikke kun til de i alt 14 år som minister og menigt Folketingsmedlem. Han har nemlig blandt meget andet også været Amtsborgmester i Frederiksborg Amtskommune fra 1998 – 2001. Vi taler altså om en meget erfaren politiker med helt igennem uomtvistelige evner – ikke mindst som forhandler. Dermed ikke sagt, at Løkke ikke har sine mangler – for det har han bestemt, som det vist gik op for alle danskere tidligere på året i forbindelse med den såkaldte Bilagsgate – men at så tvivl om netop hans forhandlingsevner er for lavt.

Ikke overraskende gik borgerlige politikere til modangreb på den megalomane socialdemokratiske formand, som ingen nogensinde har mistænkt for at være en stor forhandler. I hvert fald er det meget småt med meritter fra Thorning-Schmidts side på det felt. Dog, bemærkede Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, stod Thorning-Schmidt bag det såkaldte Vibrations-direktiv i sin tid i Europa-Parlamentet. Endnu mere giftigt var det svar på tiltale, den nye konservative formand, Lene Espersen, gav sin socialdemokratiske kollega: Thorning-Schmidt er en politisk dilettant, der er mere interesseret i, hvordan hun ser ud på tv, end at forberede sig til forhandlingerne med regeringen. Derimod var det bemærkelsesværdigt, at Anders Fogh holdt fast i den tøffelhelt-attitude over for Thorning-Schmidt, han også brugte under valgkampen, og valgte ikke at tage del i det offentlige slagsmål. Heller ikke Pia Kjærsgaard ville blande sig i polemikken.

Måske er det de nogenlunde anstændige tal i meningsmålingerne det sidste stykke tid, der har fået Thorning-Schmidt til at skrue op for retorikken, men selv de fleste af hendes egne partifæller vil medgive, at det – ud over Villy Søvndals efterhånden store popularitet i befolkningen – i langt højere grad er regeringens stejlt nedadgående formkurve end oppositionens styrke, der er årsagen til det ændrede styrkeforhold. Immervæk viser flere målinger, at Socialdemokraterne i dag er Danmarks største parti. I den forbindelse kan Omnial ikke lade være med at undre sig: Går de socialdemokratiske stemmer i arv, løber partiets blod i årerne på danskerne, stemmer de på Liste A per refleks, eller bliver de måske endda ligefrem tvunget til det? Spørgsmålene er mange: Hvordan er det lige, de danske socialdemokrater anno 2008 har gjort sig fortjent til opbakning fra mere end en fjerdedel af vælgerbefolkningen?

Hvorom alting er, skal Helle Thorning-Schmidt nok ikke glæde sig for tidligt til, Anders Fogh træder tilbage som statsminister og overlader den ansvarsfulde post til Lars Løkke, for det er meget muligt, sidstnævnte med sit joviale væsen står langt bedre til sin kvindelige konkurrent til statsministerposten end Fogh gør, og hvad angår bilags-sagerne, viser al erfaring, at vælgernes hukommelse er kort. Det ændrer dog ikke ved, at Thorning-Schmidt har 45% chance for at vinde næste valg. Gør hun ikke det, er hun til gengæld med meget stor sandsynlighed færdig som socialdemokratisk formand. I så fald vil den boomerang, hun fik tilbage i hovedet efter angrebet på Lars Løkke, til sammenligning føles som en kælen berøring.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: