Posted by: JanChris | 06/11/2008

Anders Fogh forlader senest dansk politik i begyndelsen af 2010

Ud over hans mange udlandsrejser er ét af de sikreste indicier for, at Anders Fogh forlader dansk politik inden for relativ kort tid, at han har opgivet sin såkaldte kontraktpolitik, ifølge hvilken befolkningen i god tid forberedes på store reformer og vigtige folkeafstemninger.

Fogh og bl.a. beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen, havde så sent som under valgkampen i efteråret 2007 forsværget, at de ville forringe dagpengeordningen, men ikke desto mindre forhandlede finansminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge med bl.a. Socialdemokraterne om en halvering af dagpengeperioden fra fire til to år.

På samme måde har Fogh tidligere gjort det klart, at afstemninger om afskaffelse af ét eller flere af de fire EU-forbehold kun kan finde sted efter flere måneders grundig debat, men i sidste uge kunne det pludselig ikke gå hurtigt nok med at få udskrevet en folkeafstemning om Euroen. Den ændrede strategi kan kun tolkes på én måde: Fogh er ligeglad med kontraktpolitikken, fordi han ikke selv skal forsvare den over for vælgerne ved næste valg.

Statsministeren vil først forsøge at blive NATO-generalsekretær, en post, der skal besættes i foråret 2009, og hvis det ikke lykkes, vil han gennemføre Klimatopmødet i København i december senere på året. På det tidspunkt skulle Lissabon-traktaten efter planen omsider være vedtaget i alle EU-lande, og dermed vil Foghs oprindelige drømmejob, posten som EU-præsident, igen være inden for rækkevidde. Den vil statsministeren selvfølgelig gå efter, men det nye er, at han efter al sandsynlighed vil træde tilbage fra landets højeste embede senest i 2010, hvad enten han får et internationalt topjob eller ej. Længere vil han under alle omstændigheder ikke kunne vente, hvis hans efterfølger, Lars Løkke Rasmussen, skal have tid til at finde sig tilrette i statsministerstolen og ikke mindst (gen)-vinde danskernes tillid inden næste Folketingsvalg, der skal finde sted senest i november 2011.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: