Posted by: JanChris | 11/09/2008

Fru Fogh giver et indblik i statsministerens fremtidsplaner

Som det nok er de fleste bekendt, deltager Anders Fogh Rasmussens kone, Anne-Mette Rasmussen, for tiden i programmet Vild med Dans på TV2. Hun har som forventet vist sig at være et sympatisk bekendtskab, men det står også klart for seerne, at hun ikke ligefrem er en sylfide på et dansegulv…

I forbindelse med statsministerfruens deltagelse i programmet blev hun den 31. august interviewet til Politiken. I slutningen af seancen udnytter avisens journalist på rutineret vis den fortrolige atmosfære til også at komme ind på ægtemandens fremtidsplaner: Hvad skal I lave, når din mand ikke længere er statsminister? Anne-Mette Rasmussen viser sig at være overraskende åben om, hvad der bliver talt om i hjemmet i Nærum: Vi har ikke nogen konkrete planer. Man ved jo aldrig, hvad der sker i politik. Undervejs har vi da talt om, at hvis der nu skete det og det, så kunne det da være spændende at finde noget i udlandet. Også fordi vi hele tiden har haft i baghovedet, at det kan være ved næste valg, man bliver smidt ud. Det må man være indstillet på. Det værste bliver at skulle sige farvel til alle de folk, man har lært at kende gennem årene. Det er jeg ikke så god til. Heller ikke når børnene i vuggestuen holder op. Politiken: Tror du, den dag er langt væk? Det kan jeg jo ikke vide noget om. Politiken: Mange har jo ment, at din mand var på vej til en stilling i udlandet? Ja, det ved vi jo godt nok ikke noget om, griner hun.

Hvis man skal forsøge at dechifrere det, Anne-Mette Rasmussen siger, må man gå ud fra, at hun med, hvis der nu skete det og det, hentyder til et scenario, hvor Lissabon-traktaten er blevet vedtaget i alle EU-lande, hvilket vil medføre oprettelsen af posten som præsident/formand for EU. Det hverv ville Anders Fogh ikke sige nej til, kan man forstå. Den udmelding er der ikke noget overraskende i, men det er jo altid rart at få bekræftet sine formodninger. Citatet (…) Også fordi vi hele tiden har haft i baghovedet, at det kan være ved næste valg, man bliver smidt ud, tyder på, det er magtpåliggende for Anders Fogh selv at kunne bestemme tidspunktet for sit farvel til dansk politik, før andre bestemmer det for ham. Planerne om at forlade Danmark lyder til at have været meget konkrete, for Fru Fogh har allerede gennemtænkt det forløb, der ville udspille sig, hvis de blev til virkelighed: Det værste bliver at skulle sige farvel til alle de folk, man har lært at kende gennem årene.

I denne sammenhæng er det dog vigtigt at huske på, at der – for nu at blive i dansejargonen – skal to til en tango. Med andre ord kræver det et konkret jobtilbud, formentlig enten om at blive NATO’s generalsekretær – den stilling genbesættes i foråret 2009 – eller som nævnt EU-præsident/formand, før Fogh kan drage udenlands. Indtil da vil han næppe forlade sin statsministerpost – heller ikke, selvom han skal ud i endnu en valgkamp.

Efter Bendt Bendtsens afgang er presset på ham for at forlade sit hverv imidlertid helt klart øget, og hans bestræbelser på at få en international toppost må derfor tilsvarende forventes at blive intensiveret i den kommende tid. Det er ingen hemmelighed, at Omnial håber, han får held med anstrengelserne. Fogh har desværre vist sig at være en opportunist af guds nåde, der kunne gøre selv Machiavelli misundelig. Alt, hvad han gør, sker ikke ud fra idealistiske eller ideologiske grunde, men udelukkende med henblik på at bevare magten og fremme egen karriere. Den type politiker er ikke, hvad Danmark har brug for.

Se også: Mogensen & Kristiansen diskuterer Anne-Mette Rasmussens udtalelse i Politiken i Tirsdagsanalysen på TV2 News (vælg 2. september (2) i menuen til højre og spol frem til 17.34 min.).

Læs også: Den afgående Europa-parlamentariker, Jens-Peter Bonde, skriver om det spil, der foregår for at gøre Fogh til EU-præsident.

Kristeligt Dagblad: Fogh kan blive ny NATO-chef.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: