Posted by: JanChris | 18/07/2008

Bringer Rønn Hornbechs egen opfindelse hende og regeringen til fald?

Under sin foredragsrække Fra Krigsbarn til Folkevalgt på P1 i begyndelsen af 2007 pralede Venstres daværende rets- og kirkepolitiske ordfører og nuværende integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech, med, hvordan hun i 1987 trak i trådene på de indre linjer, så hendes favoritkandidat, den gamle studiekammerat på jurauddannelsen på Københavns Universitet, Hans Gammeltoft-Hansen, kunne blive Danmarks nye Ombudsmand. Hør selv ved at klikke her.

For mange vil det komme som noget af en overraskelse, at den dengang borgerlige og særdeles indvandringskritiske Rønn Hornbech skulle have haft noget ønske om at give netop Gammeltoft-Hansen så stor samfundsmæssig og politisk magt, for det var jo mere end nogen anden ham, der – som formand for Dansk Flygtningehjælp (1977-84) og medlem af det udvalg, der i december 1977 fik til opgave at formulere en ny dansk udlændingepolitik – var arkitekten bag den skæbnesvangre Udlændingelov af 1983, der åbnede Danmarks grænser på vid gab for alle, der kunne ytre ordet asyl.

Inden længe skulle det vise sig, at Gammeltoft-Hansen selv fra sin position som embedsmand havde et stort ønske om at opnå politisk indflydelse, og også denne gang havde han stort held med sit forehavende. I 1988 kaldte han således daværende justitsminister Erik Ninn-Hansens behandling af tamilske asylansøgeres sager for overordentlig kritisabel. Den kritik førte som bekendt til oprettelsen af en Undersøgelsesret under ledelse af dommer Mogens Hornslet. I 1993 offentliggjorde han sin rapport, der var så belastende, at den borgerlige regering under ledelse af statsminister Poul Schlüter valgte at træde tilbage. Desuden blev der indledt en rigsretssag mod Erik Ninn-Hansen.

I dag, 15 år senere, har Gammeltoft-Hansen igen valgt at kaste sit lod ind i den danske udlændingepolitik ved at indlede en undersøgelse af forholdene i Udlændingeservice, tidligere Udlændingestyrelsen, der bliver beskyldt for at have misinformeret Ikke-EU-borgere om mulighederne for at få familiesammenføring med deres danske ægtefæller her i landet. Det har nemlig vist sig, at den danske 24-års-regel bliver overtrumfet af EU’s lov om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Der er næppe tvivl om, at Gammeltoft-Hansen vil gøre alt for at bevise, at medarbejderne i Udlændingestyrelsen/Udlændingeservice har handlet efter direkte ordre fra de siddende ministre. Sker det, har han måske gødet jorden for en ny Tamilsag, der bl.a. kan bringe hans veninde, Birthe Rønn Hornbech – altså den selvsamme kvinde, der i sin tid gjorde ham til Ombudsmand – til fald og i dén grad blive en trussel mod hele den borgerlige regering.


Kommentarer

  1. Det kan man kun håbe, for så kommer der renere linjer.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: