Posted by: JanChris | 14/11/2007

Omnial klogere end alle “eksperterne”

Overskriften skal ikke forstås sådan, at jeg nu har tænkt mig at prale over, at stort set alle mine spådomme om valget viste sig at holde stik, men jeg synes alligevel, det er en smule bekymrende, at en amatør som Omnial viser sig at kunne forudsige politiske processer bedre end højtbetalte professionelle kommentatorer som Helle Ib, Peter Mogensen, Michael Kristiansen, Niels Krause-Kjær og mange andre. Jeg har igen og igen – også når det så allersortest ud – holdt fast ved mit standpunkt om, at der var en realistisk chance for, at VKO også ville have flertal efter valget.

Først i valgkampens allersidste dage har enkelte kommentatorer nævnt denne mulighed, selvom de stadig ikke anså den for realistisk. Efter min mening skyldes det, at de pågældende, ofte højtbetalte, eksperter for alt i verden ikke ønskede, dette scenario skulle blive til virkelighed, og hvis de undgik at tale om det, kunne det jo være, det ville forsvinde af sig selv…

Det lyder banalt, ja måske endda ligefrem barnligt, men det må have været tilfældet, for man kan da ikke i fulde alvor forestille sig, at disse politiske “dyr”, der for manges vedkommende har beskæftiget sig med politik i årtier, ikke på nogen måde kunne forudse denne udvikling. Nedenfor vil jeg forklare, hvorfor jeg mener, kommentatorerne har svigtet:

 • Selv i de dårligste meningsmålinger havde VKO mellem 46-48% af stemmerne. Dermed var det ikke mange vælgere, der skulle lokkes tilbage i folden for at bevare flertallet.
 • Dansk Folkeparti har traditionelt altid ligget ca. et par procent lavere i meningsmålingerne end ved valgene. Med det in mente var flertallet i mange tilfælde snublende nært.
 • I sin egenskab af statsminister var det sandsynligt, at Anders Fogh Rasmussen ville rykke mere og mere i fokus, efterhånden som valgkampen skred frem og dermed trække flere stemmer til Venstre, end partiet havde ved valgets udskrivelse.

Jeg kan som sagt ikke tro, de kloge kommentatorer ikke også var bevidste om ovennævnte faktorer, og hvis jeg har ret i den antagelse, er det i virkeligheden værre, end hvis der blot havde været tale om inkompetence. I stedet har vi altså at gøre med professionelle mediefolk, der nægter at forklare deres læsere, seere og lyttere sandheden, fordi de ikke selv kan lide at høre den og heller ikke mener, danskerne kan tåle “chokket”.

Nu bliver det så nærmest fremstillet som en sensation, at VKO-flertallet kan fortsætte, men realiteten er, at der hele tiden har været ca. 50% chance for, at valget ville få dette udfald. Hvorfor skulle danskerne forholdes denne viden? Det er tid til selvransagelse for de politiske kommentatorer.


Kommentarer

 1. Til lykke med det solide arbejde.

  Du har helt ret, der må komme en selvransagelsens tid. Og vi må hellere sørge for at hjælpe dem med små indlæg i den skrevne presse osv. 😉

  Med venlig hilsen og tak for en god og informativ blog.

 2. Tak skal du have, og ja, det er vigtigt også at yde sit lille bidrag til samfundsdebatten i den trykte presse.

 3. Kære Omnial,
  Det var måske en fordel, at kommentatorerne hele tiden begejstret talte om oppositionens fremgang. Det fik i hvert fald mig op af stolen og hen til valgstedet.
  Mvh, Cykelsmeden.

 4. Det er meget muligt at Omnial er klogere, men kors! hvor er “den” langsom!. Valget var den 13 Nov.!
  Skal der ikke ske noget her?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: