Posted by: JanChris | 22/09/2007

Enhedslisten: Skadesbegrænsning, eller planken ud med Asmaa?

Enhedslisten står i disse uger over for det mest afgørende valg i partiets historie: Vil man fortsat støtte den hyperkontroversielle folketingskandidat, Asmaa Abdol-Hamid, eller forsøger man at lave skadesbegrænsning og melder klart ud, at det var en fejl at opstille den tvetungede og tørklædeklædte islamist?

Modsat hvad mange mener, tror Omnial ikke, det sidste scenario ville skade Enhedslisten i nævneværdig grad. Mange af partiets vælgere ville sige: De gav en ung, muslimsk kvinde chancen i en god mening, og da det viste sig ikke at gå, opgav de eksperimentet. Nu vender de tilbage til deres rødder. Formentlig ville Enhedslisten relativ hurtigt generobre de tabte vælgere og fremstå som et sikkert parlamentarisk grundlag for en socialdemokratisk/radikal regering.

Realiteten er dog, at det er næsten helt sikkert, Enhedslisten vælger at støtte Asmaa til den bitre ende, hvilket ikke nødvendigvis behøver at betyde en kraftig tilbagegang i vælgertilslutningen. Man kan nemlig sige mange ting om Enhedslistens kollektive ledelse, men dumme er Frank Aaen, Line Barfoed og co. ikke. De har simpelthen – på bedste spindoktor-manér – foretaget en kynisk vurdering af konsekvenserne ved at opstille Asmaa og har formentlig tænkt: Det kan godt være, det vil koste nogle få stemmer blandt vores traditionelle vælgere, rødstrømperne og ateisterne, men til gengæld vil vil tiltrække en hel masse troende/fundamentalistiske muslimer. Dem er der allerede en hel del af, og der vil komme mange, mange flere i årene fremover. På den måde kan vi blive et markant større parti, end vi er i dag. Udtalelser fra de indflydelsesrige imamer, Abdul Wahid Pedersen og Mostafa Chendid, tyder på, at dette ræsonnement ikke er så dumt endda. De har begge udtrykkelig opfordret deres trosfæller til at sætte kryds ved Asmaa på valgdagen. Det samme ville imamerne have gjort, hvis hun havde stillet op for SF, De Radikale eller Socialdemokraterne. De ved nemlig godt, at ligegyldig hvilket parti, Asmaa repræsenterer, kæmper hun i sidste ende kun for én ting: islams sag.

Spørgsmålet er dog, om det vil lykkes at mobilisere de muslimske vælgere allerede ved næste valg? Meningsmålingerne tyder ikke på det, men de behøver ikke nødvendigvis at give et retvisende billede.

Tidligere har danske islamister uden held forsøgt at infiltrere Det Radikale Venstre (der ville Omnial også være begyndt i deres sted) i skikkelse af bl.a. Mona Sheikh, Sherin Khankan og Tanwir Ahmad, men der var altså først bid, da turen kom til den alleryderste venstrefløj.

Som tingene er i dag, må Enhedslisten leve med voldsom intern- og ekstern kritik for sin støtte til Asmaa. Kritikken er i den grad berettiget, for Asmaa repræsenterer med sin fundamentalistiske fortolkning af islam det stik modsatte – intet mindre – af det, partiet oprindelig stod for, med hensyn til bl.a. ligestilling mellem kønnene og det marxistiske mantra om, at religion er opium for folket. Asmaa har selv gjort sit for at give kritikerne ny næring ved sin konsekvente vægring mod at give mænd hånd, og floden af bizarre udtalelser om bl.a. dødsstraf, flerkoneri, sharia-lovgivningen og meget andet fra den islamiske skatkiste har kun forværret situationen yderligere. I de fleste tilfælde har det dog efterfølgende vist sig, at hun er blevet misforstået, hvilket forekommer lidt underligt, al den stund, Asmaa faktisk taler perfekt dansk…

Indtil videre har Frank Aaen, Rune Lund og de øvrige folketingsmedlemmer stået last og brast med deres muslimske partimedlem, selv da det kom frem, at Asmaa støttede de morderiske irakiske oprørsgrupper i deres kamp mod bl.a. danske soldater. I den sammenhæng skal Enhedslisten være opmærksom på, at der – selv for vælgere på den yderste venstrefløj – er en grænse for, hvad man kan tilgive sit parti. Den er Aaen og co. meget, meget tæt på at krydse i øjeblikket. Vil det lykkes Enhedslisten at stoppe i tide, eller går partiet planken ud?


Kommentarer

  1. omnial: du burde poste dette indlæg her:
    http://information.dk/146545

  2. Tak for linket. Det er absolut et relevant supplement til min artikel.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: