Posted by: JanChris | 07/11/2006

Birthe Rønn Hornbech: “kloge” ord fra en kulret kone

I anledning af sin kronik i Berlingske Tidende d. 25. oktober, “Vi forvalter ytringsfriheden dårligt”, var Venstres retsordfører, Birthe Rønn Hornbech, torsdag d. 2. november gæst i Go’ Morgen Danmark på TV2. Den bestemte dame var før valget i 2001 én af de skarpeste islam- og indvandrer-kritikere i Danmark og blev bl.a. sammenlignet med den østrigske højrefløjspolitiker, Jörg Haider, af Mimi Jakobsen og beskyldt for racisme af daværende indenrigsminister, Karen Jespersen, da hun på et pressemøde to uger før Venstres valgtriumf, i sin egenskab af partiets integrationsordfører, talte for et totalstop af familiesammenføringer fra Tyrkiet, Pakistan og Somalia, tre altovervejende muslimske lande. Selvom Anders Fogh Rasmussen havde siddet ved siden af Rønn Hornbech, da hun fremlagde det famøse forslag, og ikke sagt hende imod, kunne han ikke ignorere det offentlige ramaskrig, og allerede dagen efter lagde han afstand til sin ordfører. Dermed stod det også klart, at Rønn Hornbech ikke kunne få en tung ministerpost – hun ville ganske enkelt være et for kontroversielt valg som integrationsminister eller justitsminister, en post hun med sin baggrund som jurist ellers ville være særdeles velkvalificeret til. Hun fik dog tilbudet om at blive kirkeminister, men valgte – formentlig, fordi hun anså hvervet for at være under sin værdighed – at takke nej.

Ikke overraskende skulle det vise sig at være en særdeles dårlig idé at have et “løsgående missil” som Rønn Hornbech flyvende rundt uden for regeringen. Hun talte flere gange den og Venstres folketingsgruppe lodret imod og begyndte at tillægge sig synspunkter på indvandrerområdet, der stod i skærende kontrast til hendes tidligere holdninger. Bl.a. udtalte hun, at det muslimske tørklæde ikke var kvindeundertrykkende, og hun støttede den radikale politiker, islamisten Sherin Khankan, da denne i 2002 nægtede at tage afstand fra stening.

Besøget i Go’ Morgen Danmark bekræftede til fulde formodningen om, at én af Danmarks engang mest markante borgerlige politikere har gennemgået en fuldkommen transformation: Rønn Hornbech uddybede over for Line Baun Danielsen, hvorfor ytringsfriheden efter hendes mening ikke forvaltes ordentligt: (…) Men det, man i virkeligheden diskuterer er, om man skal genere hinanden og være uartig over for hinanden; være dårligt opdraget. Det har jo ikke noget som helst med ytringsfrihed at gøre. Man kan altså konstatere, at stod det til Rønn Hornbech, var der ikke noget, der hed Svikmøllen, Blæksprutten og At Tænke Sig, men – vigtigst af alt – der ville ikke længere være folketingsdebatter… Som en lille parentes kunne man også nævne, at Pia Kjærsgaard ville slippe for at se sig selv fremstillet som heks, ekskrement, fugleskræmsel, rotte etc.

Rønn Hornbechs morgen-morsomheder fortsatte med følgende påstand: Ytringsfrihed er en juridisk ret, som ingen anfægter i Danmark. Til hendes orientering kan jeg oplyse om, at der for tiden findes adskillige tegnere (af profeten Muhammed) og ungdomspolitikere (fra DFU), der må leve under jorden, alene fordi, de har formastet sig til at karikere muslimernes hellige profet. Også Jyllands-Postens chefredaktør, Carsten Juste, og kulturredaktør, Flemming Rose, der var de hovedansvarlige for offentliggørelsen af de berømte tegninger d. 30. september 2005, må, ligesom i øvrigt alle avisens medarbejdere, finde sig i skærpede sikkerhedsbestemmelser, der har omdannet hovedkvarteret i Viby til noget, der minder om en fæstning. Det skal heller ikke glemmes, at Naser Khader og Pia Kjærsgaard grundet deres islamkritiske synspunkter bevogtes af livvagter døgnet rundt. 

Normalt plejer Rønn Hornbechs vrede specielt at rette sig mod Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard, som hun mener håber, der kommer et terrorangreb i Danmark, så hun kan give muslimerne skylden. Denne gang havde Rønn Hornbech dog også set sig gal på mindre fremtrædende aktører i den offentlige debat: Det er en lang række læserbrevsskribenter, det er tonen i debatten. (…) Det, man skriver i et læserbrev i Jyllands-Posten, kan blive bragt på arabiske tv-stationer dagen efter. Vi almindelige mennesker skal altså stå til ansvar over for hele Mellemøsten med dens middelalderlige normer, hver gang vi ytrer os i den offentlige debat! Hårde tider for danskerne, men vi er heldigvis ved at vænne os til globaliseringen, altså, at højtudviklede vestlige industrisamfund påtvinges religiøse normer og regler fra tilbagestående mellemøstlige samfund. Konkret med hensyn til Muhammed-tegningerne var der ingen tvivl om, hvor Rønn Hornbechs sympatier lå: Ytringsfriheden er ikke at krænke profeten (bemærk den bestemte form). Det er tåbeligt, hvis man vil have muslimerne integreret. Mindst lige så tåbeligt er det imidlertid ikke at gøre det umisforståelig klart for muslimerne, at de – på lige fod med alle andre – kan risikere at blive udsat for “hån, spot og latterliggørelse”. Som det vist er gået op for selv medlemmer af ”Fatsvages Værn”, kan det få endda særdeles alvorlige konsekvenser at lægge sig ud med de fundamentalistiske elementer af dette trossamfund, men det er bedre at tage skraldet nu end at skubbe problemerne foran sig, for én ting er sikkert: Konfrontationerne vil komme.
Et andet af Rønn Hornbechs argumenter kendes også fra den venstreorienterede forfatter Mette Winge: Kun de rette mennesker med de rette meninger på det rette intellektuelle niveau bør komme til orde i den offentlige debat. Rønn Hornbech uddyber: Det er jo ikke sikkert, at det, vi har ret til at sige, er særlig klogt. Havde hun inkluderet sig selv i sin betragtning, måtte hun siges at have en pointe, men målet for hendes kritik er i stedet den danske indvandrerdebat, som hun kalder “pygmæpindehuggeri“. Egentlig er det jo også noget sjusk, at knap så kloge mennesker med synspunkter på tilsvarende niveau blander sig i debatten, men sådan er vilkårene nu engang i et demokrati. Løsningen ligger dog lige for hånden: Man opretter “Rådet til beskyttelse af danskerne mod dem selv”, bestående af kapaciteter som bl.a. Jørgen Bæk Simonsen, Tim Jensen, Tøger Seidenfaden, Abu Laban, Sherin Khankan, Asmaa Abdol-Hamid, Abdul Wahid Pedersen, Zubair Butt Hussain, Jacob Holdt, Elsebeth Gerner Nielsen, Marianne Jelved og selvfølgelig Rønn Hornbech selv. Rådet skal forhåndsgodkende en hvilken som helst potentiel kritik af islam i de danske medier, det være sig i form af bl.a. læserbreve, men især… profettegninger. Overtrædelse af dette påbud vil medføre skrappe sanktioner. For at vise rådets gode vilje og modvirke rygter om, at visse af dets medlemmer påtænker at implementere sharia-lovgivningen i Danmark, vil der ikke blive tale om pisk, stening eller håndsafhugning, men man skal ikke glæde sig for tidligt, for i stedet kan man blive tvunget til at tegne abonnement på Politiken eller lytte til P1 dagligt. Alene tanken om disse rædselsscenarier burde kunne afholde de fleste fra at få grimme tanker…

Til dem, der ikke tror, det ville kunne lykkes at lukke munden fuldstændig på islamkritikerne i Danmark: De har da gjort det i Sverige!

Tilbage til Rønn Hornbech, der formelig strøede om sig med guldkorn under interviewet i Go’ Morgen Danmark: Beskyldninger om selvcensur er ikke andet end forkælede folks glæde ved at genere andre. Man siger jo ikke alt til de mennesker, man møder på sin vej – så kunne vi jo ikke leve sammen. Den sidste del har hun fuldstændig ret i, men nu er det jo sådan, at det normalt er af moralske- eller etiske grunde, når man undlader at kritisere- eller lave grin med nogen eller noget og ikke fordi, man er bange for at blive slået ihjel!

Til sidst en åbenhjertig erkendelse fra Rønn Hornbech: Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg er meget ømfindtlig på muslimernes vegne. Nej, vi havde det lidt på fornemmelsen, men godt du siger det, så vi kan være helt sikre. Jeg synes ikke, det er rimeligt, de skal finde sig i at blive nedgjort, fordi de har en anden religiøs opfattelse. Det er rigtigt, det er kun, fordi de ikke er kristne, vi er efter dem, det har ikke noget med deres religion at gøre overhovedet. Det er også derfor, man hver dag læser spalte op og ned i de danske aviser, hvor folk beklager sig over buddhister, katolikker, mormoner, hinduer etc. (…) Vi skal virkelig slås for, at der udvises respekt. Tag Rune Engelbreth Larsen i hånden og fat sværdet, Birthe!

Se Birthe Rønn Hornbech i Go’ Morgen Danmark ved at klikke her

Reklamer

Responses

  1. Glimrende at få skandalekællingen stillet til skue. Glimrende, men måske på grænsen af det tillladelige 😉


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Kategorier

%d bloggers like this: